wtorek, 19 października 2021

KAPUŚNIAK- ZUPA

KAPUSTA KISZONA- to super -foods. Zawiera wit. C, A, E, K oraz z grupy B. Bogata w magnez, potas, żelazo i wapń.
*Świetnie stymuluje układ odpornościowy
*Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy- likwiduje zaparcia
*Obniża poziom cholesterolu
*Poprawia stan skóry 
* Ma niewiele kalorii i dużo błonnika
* Zapobiega cukrzycy
*Ma właściwości przeciwzapalne
Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej, ziemniaków. Ugotowany na wędzonce- jest aromatyczny, rozgrzewający i sycący o kwaskowym smaku. Świetnie nadaje się na chłodniejsze dni.
Składniki
½ kg żeberek wędzonych
1 udko z kurczaka
1/2kg kiszonej kapusty
5-6  ziemniaków
2 litry wody
1 cebula
1 duża marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
natka pietruszki
sól
pieprz
majeranek (ok. łyżka)
3 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
kminek
1 łyżka masła klarowanego lub oleju
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania
Z mięsa, wody, warzyw( marchewka i pietruszka w plasterki lub kostkę) i przypraw ugotować wywar. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę- ugotować i dodać do wywaru. Kapustę kiszoną posiekać, dodać kminek  i gotować ok 15 min. Dodać do reszty. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki. Dodać  do garnka z zupą i zagotować.
 

2 komentarze: