Por to warzywo, które – ze względu na swoje właściwości lecznicze – znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie pora na anemię, bóle reumatyczne, a także – w postaci syropu – na kaszel u dzieci.
Sezon grypowy niebawem się zacznie ,
więc proponuje pyszną i zdrową zupę krem z pora, gęstą i
aksamitną dzięki dodaniu serka topionego, łatwa i szybka w wykonaniu ,
produkty dostępne wszędzie i o każdej porze roku,przy czym nie zrujnuje
budżetu domowego:)
Składniki
*1-2 ładne pory (tylko białe części)*2 ziemniaki *2 serki topione gouda śmietankowa *1 marchewka
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*1 litr bulionu warzywnego
*masło do smażenia
*sól, pieprz
*kminek mielony
*posiekana natka lub szczypiorek do posypania *grzanki
Sposób przygotowania
Dokładnie oczyścić pory i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić por , cebulę i poddusić, ale nie
przyrumienić. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,
czosnek oraz marchewkę.
Wymieszać, wlać bulion. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksować zupę na gładki krem , dodać serki topione. Przyprawić do smaku pieprzem, kminkiem. Zagotować. Przed podaniem
posypać natką albo szczypiorkiem. Podawać najlepiej z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.
Pisząc zmiksować masz na myśli użycie blendera i zblendowanie? Mi zawsze się mylą te określenia blendować, miksować i które co oznacza. Nigdy nie robiłam zupy z pora. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńMożna użyć blendera, a można kielicha do koktajli ( co kto ma i czym wygodniej).😉
UsuńA zupę polecam😋.
Pozdrawiam 🤗