poniedziałek, 27 września 2021

KREMOWA zupa Z PORA z grzankami

Por to warzywo, które – ze względu na swoje właściwości lecznicze – znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie pora na anemię, bóle reumatyczne, a także – w postaci syropu – na kaszel u dzieci.
 
Sezon grypowy niebawem się zacznie , więc proponuje  pyszną i zdrową zupę krem z pora, gęstą i aksamitną dzięki dodaniu serka topionego, łatwa i szybka w wykonaniu , produkty dostępne wszędzie i o każdej porze roku,przy czym nie zrujnuje budżetu domowego:)

Składniki
*1-2 ładne pory (tylko białe części)
*2 ziemniaki
  *2 serki topione gouda śmietankowa
*1 marchewka
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*1 litr bulionu warzywnego
*masło do smażenia
*sól, pieprz
*kminek mielony
*posiekana natka lub szczypiorek do posypania
*grzanki
Sposób przygotowania
Dokładnie oczyścić pory i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić por , cebulę i poddusić, ale  nie przyrumienić. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek oraz marchewkę.
Wymieszać, wlać bulion.  Gotować aż  ziemniaki będą miękkie. Zmiksować zupę na gładki krem , dodać serki topione. Przyprawić do smaku pieprzem, kminkiem. Zagotować. Przed podaniem posypać natką albo szczypiorkiem. Podawać  najlepiej z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

2 komentarze:

  1. Pisząc zmiksować masz na myśli użycie blendera i zblendowanie? Mi zawsze się mylą te określenia blendować, miksować i które co oznacza. Nigdy nie robiłam zupy z pora. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć blendera, a można kielicha do koktajli ( co kto ma i czym wygodniej).😉
      A zupę polecam😋.
      Pozdrawiam 🤗

      Usuń