wtorek, 30 marca 2021

BARSZCZ BIAŁY na serwatce

 Tradycyjna  polska zupa na Wielkanoc- Barszcz Biały. U mnie robiony na  serwatce z mleka wiejskiego z aromatyczną kiełbaską i jajkiem z dużą ilością majeranku i czosnku
Składniki 
*2,5 l. mleka świeżego- wiejskiego
*2-3 ząbki czosnku
*1 cebula 
* 150g boczku wędzonego
*2 liście laurowe 
*4 ziela angielskie
*1 kostka rosołowa 
*4 kiełbaski śląskie, białe lub wiejskie
*1/2 łyżeczki mąki  
 *śmietana 18%
* jajka
 *majeranek
*pieprz
Sposób przygotowania
Mleko wlać do garnka, pozostawić do skwaszenia ( ok 2 dni). Mleko ogrzewać na malutkim gazie- nie gotować. Ostudzić- odcedzić serwatkę od sera. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, zalać serwatką, dodać liście , ziele, majeranek, czosnek pokrojony w plasterki i kiełbasę pokrojoną w kostkę .Dodać kostkę rosołową, doprawić do smaku.( Można dolać troszkę wody). Na koniec zabielić śmietaną z odrobiną mąki. Zagotować, podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz