Tradycyjna polska zupa na Wielkanoc- Barszcz
Biały. U mnie robiony na serwatce z mleka wiejskiego z aromatyczną
kiełbaską i jajkiem z dużą ilością majeranku i czosnku
* 150g
boczku wędzonego
*2 liście
laurowe
*4 ziela
angielskie
*1 kostka
rosołowa
*4
kiełbaski śląskie, białe lub wiejskie
*1/2
łyżeczki mąki
*śmietana
18%
* jajka
*majeranek
*pieprz
Sposób
przygotowania
Mleko
wlać do garnka, pozostawić do skwaszenia ( ok 2 dni). Mleko ogrzewać na
malutkim gazie- nie gotować. Ostudzić- odcedzić serwatkę od sera. Cebulę
przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do
garnka, zalać serwatką, dodać liście , ziele, majeranek, czosnek pokrojony w
plasterki i kiełbasę pokrojoną w kostkę .Dodać kostkę rosołową, doprawić do
smaku.( Można dolać troszkę wody). Na koniec zabielić śmietaną z odrobiną mąki.
Zagotować, podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz