wtorek, 8 września 2020

DŻEM BRZOSKWINIOWY czyli lato zamknięte w słoiku:)

Najwyższa już pora by z bardzo słodkich i aromatycznych o tej porze roku brzoskwiń zrobić dżem, który zimową porą przypomni nam słoneczne lato. Jest idealny jako dodatek do naleśników czy omletów nie tylko do pieczywa, ale i ciast czy też ciasteczek.  

Składniki: 

2 kg brzoskwinek ( waga owoców bez pestek)

2 op. żel-fixu

650  g cukru

sok z  1 cytryny

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie umyć i pozbawić pestek. Podzielić na  ćwiartki , wrzucić do garnka z grubym dnem. Posypać połową cukru, wymieszać i gotować  na małym ogniu przez 20 min. Dodać  żel-fix i dokładnie wmieszać. Zagotować dodać resztę cukru , sok z cytryny i gotować  jeszcze przez 3-5 minut, następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką konsystencję. Ponownie zagotować i gorący dżem przełożyć do  wyparzonych słoiczków ,zakręcić, odstawić do góry dnem na 15 minut. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. 

2 komentarze: