Najwyższa
już pora by z bardzo słodkich i aromatycznych o tej porze roku brzoskwiń zrobić
dżem, który zimową porą przypomni nam słoneczne lato. Jest idealny
jako dodatek do naleśników czy omletów nie tylko do pieczywa, ale i ciast czy
też ciasteczek.
2 kg brzoskwinek ( waga owoców bez pestek)
2 op. żel-fixu
650 g cukru
sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie umyć i pozbawić pestek. Podzielić na ćwiartki , wrzucić do garnka z grubym dnem. Posypać połową cukru, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 20 min. Dodać żel-fix i dokładnie wmieszać. Zagotować dodać resztę cukru , sok z cytryny i gotować jeszcze przez 3-5 minut, następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką konsystencję. Ponownie zagotować i gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków ,zakręcić, odstawić do góry dnem na 15 minut. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dżem to lato w zimie ;-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń