środa, 19 sierpnia 2020

CARPACCIO Z BURAKA Z SEREM PLEŚNIOWYM

BURAKI mają lecznicze właściwości . Zawdzięcza ją betalainom . Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Wzmacniają układ krwionośny- zapobiegają anemii. Posiadają witaminę C , A, E, K, B6, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę oraz cenne minerały takie jak: Wapń , Żelazo, Magnez, Fosfor,  Potas,  Sód ,Cynk.
 Pomysłów na carpaccio jest sporo, u mnie dzisiaj z upieczonych w piekarniku buraków, sera owczego, oraz rukoli i prażonych pestek dyni . Całość skropiona octem balsamicznym. Burak jest mega zdrowy, tani,  polski i dostępny przez cały rok.

składniki

2 średnie buraki
100 g sera koziego pleśniowego
ocet  balsamiczny
tymianek świeży (kilka gałązek)
2 garści rukoli
4 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania
Buraki wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Piec w 200°C ok. 1 godzinę lub do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry . Ser również pokroić w cienkie plastry. Na talerzach ułożyć umytą rukolę, a na niej naprzemiennie buraki i ser. Polać  octem balsamicznym, posypać uprażonymi na suchej patelni  pestkami dyni i tymiankiem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz