Świeży szpinak to
zapowiedź, że w naszej kuchni za chwilę zagości coś eleganckiego o
wyszukanym smaku coś baaardzo pysznego! Świeży zawiera bardzo duże ilości
żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Ma do tego w
swoim składzie sporo witamin (A, C, E, wit. z grupy B) i soli mineralnych
(sód, magnez, potas, cynk, fluor, fosfor), a zwłaszcza chlorofilu. Znajdują
się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze – luteina i
beta-karoten.
Pyszne i bardzo
uniwersalne sakiewki- można je nadziać czym tylko chcemy – mięsem, łososiem,
warzywami, kapustą kiszoną, owocami, budyniem. Są chrupiące, kruche i
delikatnie. Świetnie komponują się z kremowym sosem. Sakiewki doskonale
sprawdzą się jako przekąska czy ciepła kolacja. Można zrobić ich więcej,
ponieważ są dobre również na zimno i po podgrzaniu.
Składniki
- rolka ciasta francuskiego
- szpinak (świeży bądź mrożony)
- duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- kostka sera feta (250-300g)
- olej
- masło
- białko jaja
- sól, pieprz
Składniki na sos
- jogurt grecki
- łyżka stołowa majonezu
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, czosnek, szczypta cukru
Sposób przygotowania
Na patelni na łyżce oleju i masła podsmażamy posiekaną cebulę i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy 7-10
minut. Kiedy szpinak będzie miękki dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i mieszamy,
aż się rozpuści. Kilka kosteczek można zostawić do dekoracji. Całość doprawiamy
pieprzem i w razie potrzeby solą. Odstawiamy farsz do wystudzenia.
Ciasto francuskie kroimy na równe kwadraty, na środek nakładamy łyżeczkę
nadzienia, dodajemy kosteczkę fety i składamy sklejając ze sobą przeciwległe
rogi.
Sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
roztrzepanym białkiem jaja i zapiekamy w piekarniku do złotego koloru około
15-20 minut w temperaturze 185°C.
dodatkowo sos
Jogurt grecki łączymy z majonezem i posiekanym szczypiorkiem.
Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i czosnkiem. Najlepiej smakuje
schłodzony w lodówce. Oczywiście sakiewki można podać z ulubionym sosem –
ziołowym, czosnkowym, pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz