środa, 22 stycznia 2020

MINI KROKIETY z chleba tostowego

Kto lubi krokiety- łapka w górę?
Dziś proponuję ciekawe wykorzystanie chleba tostowego na szybką i smaczną przekąskę. Przyrządzenie ich jest proste. Takie krokieciki sprawdzą się na wszelkich imprezach.

Składniki: 
10 kromek chleba tostowego,
10 plasterków sera żółtego,
10 plasterków wędliny,
1-2 jajka,
bułka tarta,
olej do smażenia,
pieprz,
papryka w proszku
Sposób przygotowania:



Z każdej kromki tostowej odciąć skórki. Chleb  cienko rozwałkować. Na każdą kromkę położyć po plasterku sera żółtego i po plasterku wędliny. Jajka roztrzepać z odrobiną pieprzu i papryki. Chleb tostowy  ciasno zwijać w rulon końcówkę pomoczyć pędzelkiem umoczonym w wodzie( lepiej się sklei) i moczyć w jajku – razem z bokami ,następnie obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć do zarumienienia z każdej strony.
Rada
z odciętych skórek można zrobić grzanki- wystarczy je pokroić w kostkę , obsypać ulubionymi ziołami lub nie i na suchej patelni zrumienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz