ŚLEDŹ posiada niezwykle bogatą gamę witamin i składników mineralnych. Jedz śledzie jak najczęściej, bo dzięki nim poprawisz pamięć i wzmocnisz serce. Mają sporo potasu, a zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, wzmacniają serce. Śledzie są bogatym źródłem białka oraz witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 ) oraz witaminy B12. Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu. Spożywanie śledzi wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny. Jest to jeden z „hormonów szczęścia”, dlatego w dłuższej perspektywie śledzie na pewno poprawią nam humor.
Tradycyjnie przygotowane śledzie z cebulą i przecierem pomidorowym z dodatkiem suszonych śliwek nadają im słodko -kwaśny smak
Składniki
ok. 40 dag śledzi w
oleju
3 duże cebule
1 garść śliwek
suszonych
1 garść rodzynek
3 kopiaste łyżeczki
koncentratu pomidorowego
1/2 słoiczka
marynowanych grzybków
1/2szkl oleju
sól
pieprz
majeranek
Sposób przygotowania
Śliwki rodzynki,
przelać wrzątkiem i odsączyć. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Cebule
pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju( aż się zeszkli) dodać rodzynki i
śliwki- ok. 1 min. Dodać koncentrat, wymieszać i zagotować. Dodać przyprawy,
resztę oleju- ostudzić. Dodać posiekane grzybki oraz śledzie pokrojone w
dzwonka. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do słoików i zamknąć. Wstawić do
lodówki. Najlepsze są na 4 dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz