sobota, 21 grudnia 2019

ŚLEDZIE na słodko?- po kaszubsku

ŚLEDŹ posiada  niezwykle bogatą gamę witamin i składników mineralnych. Jedz śledzie jak najczęściej, bo dzięki nim poprawisz pamięć i wzmocnisz serce. Mają sporo potasu, a zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie  działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, wzmacniają serce. Śledzie są bogatym źródłem białka oraz witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 ) oraz witaminy B12. Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu. Spożywanie śledzi wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny. Jest to jeden z „hormonów szczęścia”, dlatego w dłuższej perspektywie śledzie na pewno poprawią nam humor.

Tradycyjnie przygotowane śledzie z cebulą i przecierem pomidorowym z dodatkiem suszonych śliwek nadają im słodko -kwaśny smak

Składniki
ok. 40 dag śledzi w oleju
3 duże cebule
1 garść śliwek suszonych
1 garść rodzynek
3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 słoiczka marynowanych grzybków
1/2szkl oleju
sól
pieprz
majeranek
Sposób przygotowania
Śliwki rodzynki, przelać wrzątkiem i odsączyć. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju( aż się zeszkli) dodać rodzynki i śliwki- ok. 1 min. Dodać koncentrat, wymieszać i zagotować. Dodać przyprawy, resztę oleju- ostudzić. Dodać posiekane grzybki oraz śledzie pokrojone w dzwonka. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do słoików i zamknąć. Wstawić do lodówki. Najlepsze są na 4 dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz