niedziela, 20 stycznia 2019

KOLOROWE JAJKA faszerowane

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

PAPRYKA to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak, jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości.  
Jajka faszerowane to przystawka, która gości na prawie każdym stole, szczególnie  na wielkanocnym. Jest  łatwa do zrobienia i można kombinować na wiele sposobów i smaków. Dziś jedno z najprostszych nadzień, wzbogacone jakże zdrową i kolorową papryką- zwłaszcza gdy za oknem szaro, biało i zimno. Dodatkowa porcja Wit. C mile widziana:)

Składniki
6 jaj
15 dkg żółtego sera
3 łyżki majonezu
3 rzodkiewki
po 1/4 papryki żółtej, czerwonej i pomarańczowej
szczypiorek
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, obrać, przeciąć na połówki i wyjąć żółtka  łyżeczką . żółtka rozgnieść widelcem, dodać majonez, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty i pokrojone drobno rzodkiewki, oraz połowę szczypiorku. Doprawić wg uznania solą i pieprzem. Napełnić gotowym farszem polówki białek i udekorować drobno pokrojonymi paprykami i szczypiorkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz