Zawsze kisiłam ogórki by móc
mieć potem pyszną zupę ogórkową, niestety jakość ogórków nie jest
najlepsza i wychodziły- „puściochy „lub się psuły. Dlatego tego roku
postanowiłam spróbować czegoś innego – przecier ogórkowy. To doskonały i szybki
sposób na zupę ogórkową zimą. Wystarczy tylko odkręcić słoiczek dodać do
wywaru i prawie gotowe:)
Składniki
1 kg ogórków
ok. 2 łyżeczki soli
1-2 ząbki czosnku
gorczyca
ok. 2 łyżeczki soli
1-2 ząbki czosnku
gorczyca
Sposób przygotowania
Umyte ogórki zetrzeć na tarce razem ze skórką, posolić. Dodać przeciśnięty
czosnek i zostawić pod przykryciem na noc. Następnie przełożyć do małych
słoiczków. Mocno docisnąć łyżką ,aby na powierzchni pojawił się sok. Dodać
ziarna gorczycy. Wytrzeć, zakręcić i odstawić.( nie pasteryzować). Wynieść do
piwnicy.
Witam
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy mogą to być ogorki dlugie szklarniowe?
Dzień dobry. Tak mogą być, osobiście nie robiłam, ale widziałam, że nawet je kiszą i są twarde i dobre w smaku.
Usuń