sobota, 22 września 2018

AMONIACZKI

Ciasteczka amoniaczki  do popołudniowej kawy lub  herbaty.
Słodkie, proste w przygotowaniu.

Składniki
2 jajka
 1/2 kg mąki
15 dag cukru

1/2 szkl. mleka
10 dag margaryny
cukier migdałowy
  2 łyżeczki amoniaku
szczypta soli
Sposób przygotowania
 Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, sól, cukier migdałowy, mąkę, i amoniak -rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrobić ciasto na jednolitą masę i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkować ciasto na 5 mm i wykroić ciasteczka. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do . Piec w 180  stopniach na złoty kolor. Około 15-20 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz