Ciasteczka amoniaczki do popołudniowej kawy lub herbaty.
Słodkie, proste w przygotowaniu.
Składniki
2 jajka
1/2 kg mąki
15 dag cukru
1/2 szkl. mleka
15 dag cukru
1/2 szkl. mleka
10 dag margaryny
cukier migdałowy
2 łyżeczki amoniaku
szczypta soli
2 łyżeczki amoniaku
szczypta soli
Sposób przygotowania
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodać jajka, sól, cukier migdałowy, mąkę, i amoniak -rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrobić ciasto na
jednolitą masę i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkować ciasto na 5 mm
i wykroić ciasteczka. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do . Piec w 180
stopniach na złoty kolor. Około 15-20
minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz