poniedziałek, 13 listopada 2023

ROLADKI z TORTILLI w 3 smakach

Tortilla, popularna w kuchni meksykańskiej i innych kuchniach świata. Jednak warto zauważyć, że składniki używane do przygotowania tortilli mogą się różnić, co wpływa na ich wartość odżywczą. To także zależy od rodzaju mąki użytej do produkcji (kukurydziana, pszeniczna itp.) i dodatków do ciasta. Warto wybierać pełnoziarniste opcje dla dodatkowego błonnika i składników odżywczych
 
 Źródło Węglowodanów: Tortilla, często przygotowywana z mąki kukurydzianej lub pszennej, dostarcza węglowodanów, które są głównym źródłem energii dla organizmu. 
 Niski Poziom Tłuszczu: W porównaniu z niektórymi innymi rodzajami chleba, tortilla zazwyczaj zawiera niższą ilość tłuszczu. 
 Błonnik: Tortilla pełnoziarnista może być dobrym źródłem błonnika, co wpływa korzystnie na trawienie i utrzymanie zdrowego poziomu cukru we krwi. 
Proteiny: Zawiera pewną ilość białka, choć nie jest to zazwyczaj główne źródło tego składnika odżywczego. 
Niski Poziom Cukru: Tortilla może być stosunkowo niska w zawartości cukru, zwłaszcza jeśli wybierasz wersje bez dodatku cukru.
 
Roladki to pyszna i kolorowa kompozycja smaków .  Szybka przekąska na  każdą imprezkę , można je skomponować wg. własnych gustów smakowych u mnie dziś z  serkiem czosnkowym  i  czerwoną papryką;  z tuńczykiem oraz z szynką i serem 
 
Roladki z serkiem czosnkowym i papryką
Składniki:
1 tortilla pszenna
serek czosnkowy do kanapek 
papryka czerwona
kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
Tortillę posmarować serkiem czosnkowym. Zostawić 2 cm  wolnego miejsca na jednym końcu . Paprykę pokroić w cienkie paski i ułożyć na  tortilli w jednym kierunku( wzdłuż), na to liście bazylii. Zwinąć w ciasny rulon. Pozostawiony na końcu fragment zmoczyć wodą ( lepiej się zlepią brzegi). Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Z końców rolady odkroić po 1 cm i pokroić ją ostrym nożem w skośne  1,5-2cm  kawałki.
Roladki z tuńczykiem
 Składniki
1 tortilla
1 łyżka majonezu
3 szt. oliwek czarnych
2  ogórki korniszone
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 cebuli czerwonej
pietruszka zielona
1 puszka tuńczyka
sól 
pieprz
Sposób przygotowania
Tuńczyka  odcedzić z zalewy,zmiksować razem z majonezem i oliwkami. Cebulę, paprykę  i ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do pasty, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekana natkę, posmarować tortillę. Zwinąć w ciasny rulon. Pozostawiony na końcu fragment zmoczyć wodą ( lepiej się zlepią brzegi). Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Z końców rolady odkroić po 1 cm i pokroić ją ostrym nożem w skośne  1,5-2cm  kawałki.
Roladki z szynką i serem
 Składniki
1 tortilla 
1 łyżka majonezu
4 plasterki szynki
4 plasterki sera żółtego
ogórek korniszony
papryka czerwona
Sposób przygotowania
Tortillę posmarować majonezem,  ułożyć żółty ser, na to szynka, ogórek -w cienkie paski ,oraz papryka -w cienkie paski. Zwinąć w ciasny rulon. Pozostawiony na końcu fragment zmoczyć wodą ( lepiej się zlepią brzegi). Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Z końców rolady odkroić po 1 cm i pokroić ją ostrym nożem w skośne  1,5-2cm  kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz