Tortilla,
popularna w kuchni meksykańskiej i innych kuchniach świata. Jednak warto zauważyć, że składniki używane do przygotowania tortilli
mogą się różnić, co wpływa na ich wartość odżywczą. To także zależy od
rodzaju mąki użytej do produkcji (kukurydziana, pszeniczna itp.) i
dodatków do ciasta. Warto wybierać pełnoziarniste opcje dla dodatkowego
błonnika i składników odżywczych
Źródło Węglowodanów: Tortilla, często przygotowywana z mąki
kukurydzianej lub pszennej, dostarcza węglowodanów, które są głównym
źródłem energii dla organizmu.
Niski Poziom Tłuszczu: W porównaniu z niektórymi innymi rodzajami
chleba, tortilla zazwyczaj zawiera niższą ilość tłuszczu.
Błonnik: Tortilla pełnoziarnista może być dobrym źródłem błonnika, co
wpływa korzystnie na trawienie i utrzymanie zdrowego poziomu cukru we
krwi.
Proteiny: Zawiera pewną ilość białka, choć nie jest to zazwyczaj główne
źródło tego składnika odżywczego.
Niski Poziom Cukru: Tortilla może być stosunkowo niska w zawartości
cukru, zwłaszcza jeśli wybierasz wersje bez dodatku cukru.
Roladki to pyszna i kolorowa kompozycja smaków .
Szybka przekąska na każdą imprezkę , można je skomponować wg. własnych
gustów smakowych u mnie dziś z serkiem czosnkowym i czerwoną
papryką; z tuńczykiem oraz z szynką i serem
Składniki:
✔ 1 tortilla pszenna✔ serek czosnkowy do kanapek ✔ papryka czerwona
✔kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
Tortillę
posmarować serkiem czosnkowym. Zostawić 2 cm wolnego miejsca na jednym
końcu . Paprykę pokroić w cienkie paski i ułożyć na tortilli w jednym
kierunku( wzdłuż), na to liście bazylii. Zwinąć w ciasny rulon.
Pozostawiony na końcu fragment zmoczyć wodą ( lepiej się zlepią brzegi).
Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Z końców
rolady odkroić po 1 cm i pokroić ją ostrym nożem w skośne 1,5-2cm
kawałki.
Składniki
✔1 tortilla
✔1 łyżka majonezu
✔3 szt. oliwek czarnych
✔2 ogórki korniszone
✔1/2 małej czerwonej papryki
✔1/2 cebuli czerwonej
✔pietruszka zielona✔1 puszka tuńczyka ✔sól ✔pieprz
Sposób przygotowania Tuńczyka odcedzić z zalewy,zmiksować razem z majonezem i oliwkami. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do pasty, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekana natkę, posmarować tortillę. Zwinąć w ciasny rulon. Pozostawiony na końcu fragment zmoczyć wodą ( lepiej się zlepią brzegi). Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Z końców rolady odkroić po 1 cm i pokroić ją ostrym nożem w skośne 1,5-2cm kawałki.
Roladki z szynką i serem Składniki ✔1 tortilla ✔1 łyżka majonezu ✔4 plasterki szynki ✔4 plasterki sera żółtego ✔ogórek korniszony
✔papryka czerwona Sposób przygotowania
Tortillę posmarować majonezem, ułożyć żółty ser, na to szynka, ogórek -w cienkie paski ,oraz papryka -w cienkie paski. Zwinąć w ciasny rulon. Pozostawiony na końcu fragment zmoczyć wodą ( lepiej się zlepią brzegi). Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Z końców rolady odkroić po 1 cm i pokroić ją ostrym nożem w skośne 1,5-2cm kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz