poniedziałek, 9 kwietnia 2018

ŚWIEŻE WARZYWA Z DIPEM CZOSNKOWYM

Warzywa z dipem to świetny i łatwy pomysł na lekką, niskokaloryczną przekąskę.  Od dawna wiadomo , że surowe warzywa są smaczne i zdrowe i  chrupanie ich nie jest to zajęcie  tylko dla królika, ponieważ można je  jeść z pysznymi dipami, czyli sosami do zamaczania.  U mnie dziś z dipem czosnkowym i pesto. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a co najważniejsze do dipu można podać swoje ulubione, sezonowe warzywa.  (U mnie marchewka, papryka, ogórek, seler naciowy.) Aby były jeszcze smaczniejsze i bardziej chrupiące należy je pokroić tuż przed podaniem, aby nie zwiędły.
Składniki:
Dip:
100 g serka czosnkowego
150 g  jogurtu naturalnego Zott
1 łyżeczka posiekanego koperku lub szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
1 łyżka zielonego pesto
sól
pieprz
 zielony ogórek
papryka czerwona
marchewka
seler naciowy
Sposób przygotowania
Serek czosnkowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać jogurt, majonez, pesto i posiekana zieleninę. Ewentualnie doprawić. Warzywa umyć, obrać i pokroić w zgrabne paski.  Umaczać warzywa w dipie i chrupać do woli. Smacznego
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz