ŚWIEŻE WARZYWA Z DIPEM CZOSNKOWYM
Warzywa
z dipem to świetny i łatwy pomysł na lekką, niskokaloryczną przekąskę.
Od dawna wiadomo , że surowe warzywa są smaczne i zdrowe i chrupanie
ich nie jest to zajęcie tylko dla królika, ponieważ można je jeść z
pysznymi dipami, czyli sosami do zamaczania. U mnie dziś z dipem
czosnkowym i pesto. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a co
najważniejsze do dipu można podać swoje ulubione, sezonowe warzywa. (U
mnie marchewka, papryka, ogórek, seler naciowy.) Aby były jeszcze
smaczniejsze i bardziej chrupiące należy je pokroić tuż przed podaniem,
aby nie zwiędły.
Dip:
100 g serka czosnkowego
150 g jogurtu naturalnego Zott
1 łyżeczka posiekanego koperku lub szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
1 łyżka zielonego pesto
sól
pieprz
zielony ogórek
papryka czerwona
marchewka
seler naciowy
Sposób przygotowania
Serek
czosnkowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać
jogurt, majonez, pesto i posiekana zieleninę. Ewentualnie doprawić.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w zgrabne paski. Umaczać warzywa w dipie i
chrupać do woli. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz