sobota, 7 kwietnia 2018

SAŁATKA Z GRZANKAMI

Szybka, smaczna i syta sałatka na różne okazje.
Połączenie kurczaka, papryki, sera…..i innych składników sprawia, że dość szybko znika ze stołu.
Niecodzienna odmiana od pospolitych sałatek.


Składniki
1 podwójny filet z kurczaka
1/2  kapusty pekińskiej
1 papryka czerwona
1 długi świeży ogórek 
4-5 kromek chleba tostowego
25 dag sera żółtego
 majonez
zioła prowansalskie
sól,
pieprz,
olej
papryka  w proszku( lub przyprawa do gyrosa)
Sposób przygotowania  
Fileta pokroić w kostkę i usmażyć z solą , pieprzem, papryką na oleju. Kapustę, paprykę i ogórka pokroić w dużą kostkę, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z chleba i ziół przygotować grzanki.( chleb pokroić w kostki -bez skórki , obsypać ziołami skropić oliwą- wymieszać, wsadzić do pieca nagrzanego do 90 stopni C na ok 15 min. Od czasu do czasu przemieszać. Zamiast pieca może być zwykła patelnia ,ale na małym ogniu) Sałatkę przełożyć do miski posypać grubo  żółtym serem, a na wierzch posypać grzanki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz