wtorek, 27 grudnia 2022

KISZONE BROKUŁY

 

Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze : *chronią przed rakiem,*anemią i *wrzodami żołądka. Zawarty w nich sulforafan niszczy Helicobacter pylori.* korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku ,* regulują poziom cukru we krwi.

Brokuły są skarbnicą potasu  -naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej.

Brokuły wzmacniają układ krążenia-  zapobiega miażdżycy, udarom, zwałom i zakrzepom ,oraz stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne. Wszystko m.in. dzięki zawartości w sporych ilościach witaminy C, która jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.

Regularne spożywanie soku z kiszonych brokułów skutecznie obniży ciśnienie krwi, wspomoże leczenie anemii, osteoporozy oraz zmniejszy poziom złego cholesterolu.

Składniki
1-2 brokuły
litr wody
1 łyżka soli
2-3 ząbki czosnku
gałązka kopru
kawałek chrzanu- opcjonalnie
 dodatkowo dodałam liść laurowy i kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego oraz marchewkę pokrojoną w plasterki
 Sposób przygotowania
 Do wyparzonego słoja wrzucić  umyty i podzielony na różyczki brokuł- kilka , na to pokrojony czosnek, koper, chrzan, kulki pieprzu, następnie kolejna porcja brokuła i  marchewka. Całość zalać letnią zalewą czyli wodą z solą, ważne aby wszystkie składniki były zakryte. zakręcić i odstawić w cieplejsze miejsce- u mnie zwykły blat w kuchni. Po ok 4-5  dniach brokuły gotowe do jedzenia.  Zmiksowałam i zrobiłam  "Zupę ogórkową".
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz