Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze : *chronią przed rakiem,*anemią i *wrzodami żołądka. Zawarty w nich sulforafan niszczy Helicobacter pylori.* korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku ,* regulują poziom cukru we krwi.
Brokuły są skarbnicą potasu -naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej.
Brokuły wzmacniają układ krążenia- zapobiega miażdżycy, udarom, zwałom i zakrzepom ,oraz stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne. Wszystko m.in. dzięki zawartości w sporych ilościach witaminy C, która jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.
Regularne spożywanie soku z kiszonych brokułów skutecznie obniży ciśnienie krwi, wspomoże leczenie anemii, osteoporozy oraz zmniejszy poziom złego cholesterolu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz