Już w starożytności przyrządzano naleśniki . Dzisiaj to proste mączne danie w troszkę innej odsłonie niż zwykle, bo zamiast z serem- to z pomarańczą.
Składniki
CIASTO
2 jajka
1,5 szkl mleka
1,5 szkl mąki
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
½ szkl wody gazowanej ( może być zwykła)
odrobina soli
Wszystkie
składniki na ciasto wymieszać mikserem lub rózgą, jeśli będzie zbyt
gęste dodać odrobinkę wody. Na rozgrzaną patelnie dać odrobinkę oleju i
smażyć na” złoty” kolor z obu stron.
SOS POMARAŃCZOWY
5 łyżek cukru
1 pomarańcza + skórka
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki masła
dodatkowo konfitura lub dżem
Sposób przygotowania
Cienką
warstwę cukru rozsypać na rozgrzanej patelni, jak cukier zacznie się
rozpuszczać, to dodać masło, soki otarta skórkę z pomarańczy. Zwiększyć
gaz, zredukować sos ( ok 5 min). Naleśniki posmarować cienką warstwą
sosu, zawinąć w chusteczkę i smażyć na patelni z sosem. Po ok 2 min
obrócić na drugą stronę i przyrumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz