Świeży szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Ma do tego w swoim składzie sporo witamin (A, C, E, wit. z grupy B) i soli mineralnych (sód, magnez, potas, cynk, fluor, fosfor), a zwłaszcza chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze – luteina i beta-karoten.
Dla wszystkich miłośników szpinaku i makaronu- prosty przepis na sycące danie
Składniki
ok 350 g makaronu tagliatelle ( czosnkowy)
200 g szpinaku mrożonego
1 pierś z kurczaka
250 ml śmietany 18%
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
3 łyżki startego parmezanu
200 g szpinaku mrożonego
1 pierś z kurczaka
250 ml śmietany 18%
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
3 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę i usmażyć na 2
łyżkach oliwy, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić na patelni razem
z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do szpinaku
dodać śmietanę i kurczaka. Podgrzewać często mieszając , dodać szczyptę
gałki muszkatołowej i doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron w osolonej
wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i dokładnie wymieszać z sosem.
Podawać posypane parmezanem.
Rada
jak braknie parmezanu można dać zwykłą goudę-
tak jak ja:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz