Ten
przepis zaczerpnęłam z bloga ” Moje wypieki „ -jest pyszne, kruche, ze
słodką bezą , maślanym kremem i migdałową nutą, przełamane smakiem
porzeczek
Składniki na kruche ciasto:
50 dkg mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru
20 dkg masła lub margaryny
6 żółtek
Składniki na bezę:
6 białek
1,5 szkl. drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
12 dkg płatków migdałowych
Masa kremowa:
2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego*
20 dkg masła
kilka kropel aromatu migdałowego**Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na na kruche ciasto wyrobić, zagnieść w kulę i podzielić na pół.
BEZA:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo
ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną,
delikatnie wymieszać.Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać.
Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć
połowę masy bezowej a na nią wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w
temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą
częścią ciasta. Placki ostudzić.
-
masa kremowa
- Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
-
Rady
- Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu)
- * można kupić w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zastąpić cukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko aromat migdałowy)
- ** można dodać również z 2 łyżki Amaretto, jeśli akurat macie w domu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz