czwartek, 13 czerwca 2019

ZUAPA KALAFIOROWA z miętą

 Kalafior chroni przed wrzodami, pomaga na reumatyzm i ma  silne działanie antynowotworowe ( zawiera sulforafan), oraz przeciwzapalne. Jest źródłem wielu witamin (np. C, A i K) oraz mikroelementów (np. żelazo, potas, magnez, wapń). Zawiera przeciwutleniacze, ma działanie bakteriobójcze, zapobiega namnażaniu się bakterii Helicobacter pyroli oraz jest niskokaloryczny, a jednocześnie daje poczucie sytości.
Prosta. Pyszna. Zdrowa. KALAFIOROWA  
Podkręcona lekko miętą-  odkrywa nowy smak tej tradycyjnej zupy, a obecność kminku poprawia trawienie i niweluje wzdęcia.
Składniki
2 l. bulionu drobiowego lub rosołu
1 średni kalafior
2 marchewki
1/2 pietruszki
1/4 selera
3 łyżki śmietany 18%
4 ziemniaki
1 cebula
pietruszka zielona 
mała garść mięty
sól
pieprz 
kminek
Sposób przygotowania
Do rosołu  wrzucić marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler pokrojone w kostkę-gotować do miękkości. W osobnym garnku ugotować różyczki  kalafiora- połowę przełożyć do garnka z zupą, a drugą połowę zblendować razem z miętą, dodać śmietanę- zahartować z wywarem- połączyć z zupą.
Zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz