Kalafior chroni przed wrzodami, pomaga na reumatyzm i ma silne działanie antynowotworowe ( zawiera sulforafan), oraz przeciwzapalne. Jest źródłem wielu witamin (np. C, A i K) oraz mikroelementów (np. żelazo, potas, magnez, wapń). Zawiera przeciwutleniacze, ma działanie bakteriobójcze, zapobiega namnażaniu się bakterii Helicobacter pyroli oraz jest niskokaloryczny, a jednocześnie daje poczucie sytości.
Prosta. Pyszna. Zdrowa. KALAFIOROWA
Podkręcona lekko miętą- odkrywa nowy smak tej tradycyjnej zupy, a obecność kminku poprawia trawienie i niweluje wzdęcia.
Składniki
2 l. bulionu drobiowego lub rosołu
1 średni kalafior
2 marchewki
1/2 pietruszki
1/4 selera
3 łyżki śmietany 18%
4 ziemniaki
1 cebula
pietruszka zielona
mała garść mięty
sól
pieprz
kminek
Sposób przygotowania
Do rosołu wrzucić marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler pokrojone w kostkę-gotować do miękkości. W osobnym garnku ugotować różyczki kalafiora- połowę przełożyć do garnka z zupą, a drugą połowę zblendować razem z miętą, dodać śmietanę- zahartować z wywarem- połączyć z zupą.
Zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz