poniedziałek, 1 stycznia 2018

STEFANKA – ciasto na zimno

Jeśli chcemy coś dobrego do kawy, ale jest za ciepło by odpalać piekarnik – proponuję szybkie ciasto bez pieczenia. Połączenie herbatników z masą z kaszy manny i kakao, z dodatkiem orzechów.  U mnie w formie „torta”
Składniki
2 duże opakowania herbatników ( ok 280 g)
1,1 litra mleka
4/5 szkl. kaszy manny błyskawicznej
3/4 szkl cukru
20 dag masła
1 szkl. łuskanych orzechów włoskich
5 dag płatków migdałów
1  czekolada gorzka
2 łyżki ciemnego kakao
 Sposób przygotowania
Masło rozpuścić, dodać cukier i kakao-wymieszać. Dodać litr mleka, mannę  i ciągle mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu ,aż masa zgęstnieje . Dodać orzechy włoskie i wymieszać .  Blaszkę ( 24×26)   wyłożyć  papierem do pieczenia.( u mnie mała tortownica). Na dno wyłożyć warstwę herbatników, a na nie  1/3 gorącej masy, wyrównać powierzchnię. Przykryć kolejną warstwą herbatników- i znowu  masę i tak do wyczerpania obu składników. Przykryć herbatnikami. Zagotować pozostałe 100 ml mleka, dodać połamaną czekoladę i mieszać ,aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewą posmarować ciasto. Posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki na 3-4 godziny.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz