środa, 6 grudnia 2017

TARTA z CUKINIĄ i KURCZAKIEM

Pyszna  tarta z maślaną nutą na kruchym spodzie, ubrana w delikatną cukinię, tradycyjną pierś z kurczaka i przełamana smakiem fety. Dla wytrawnych podniebień- mniam:)
Składniki
Spód
20 dag mąki pszennej,
12,5 dag masła,
2 szczypty soli,
2 łyżki zimnej wody
 Farsz
1 pierś z kurczaka
1/2 torebki kaszy jaglanej ugotowanej
3 cukinie średnie
1/2  opakowania  fety,
3 ząbki czosnku,
cebula,
3 jajka,
3 łyżki śmietany,
bazylia ,
zioła prowansalskie,
pieprz, papryka, sól
gałka muszkatołowa
olej
Sposób przygotowania
Z mąki, zimnego masła, wody i  soli wyrobić ciasto.
Uformować je w kulę i wstawić do lodówki na około pół godziny. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty. ( u mnie średnica 30 cm i 3 cm wysokość) .Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut
przygotować farsz
 2 Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
lekko posolić i odstawić
na pół godziny( dobrze odcisnąć).
a 3 pokroić w plasterki.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z olejem.  Dodać odciśniętą z soku cukinię, bazylię, pieprz , sól  oraz gałkę muszkatołową. Całość dusić przez około 5 minut. Połączyć z kaszą jaglaną. Na innej patelni podsmażyć pierś kurczaka  niewiele doprawić solą, pieprzem i papryką. Na upieczony spód wyłożyć cukiniowy farsz, na to kurczak, pokrojoną w kostkę fetę. Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną, Na wierzch poukładać plasterki cukinii ( ja posmarowałam pędzelkiem  z olejem cukinie by się nie spaliła) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Tarta świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz