wtorek, 14 listopada 2017

PIEROGI Z JAGODAMI

Jagody są od dawna wykorzystywane jako skuteczny lek na biegunki – to zasługa przede wszystkim dużej ilości garbników. Ale w tych drobnych owocach kryje się znacznie więcej – procyjanidy, antocyjany, różnego rodzaju kwasy, duże ilości cukrów, pektyny. Zawierają także witaminy: C, z grupy B, karotenoidy, prowitaminę A i liczne sole mineralne.
Jagody mają wiele istotnych właściwości. Są to:
-Uszczelnienie naczyń krwionośnych.
-Działanie przeciwzapalne .
-Działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę.
-Działanie przeciwutleniające.
-Działanie ściągające.
-Działanie przeciwbakteryjne.
Smak pierogów z jagodami- mniam, ciekawe czy jet ktoś kto  ich nie lubi ? Sezon jeszcze trwa- bynajmniej w sklepie więc pokusiłam się na
Składniki
3 szkl. mąki
1 łyżka masła
1/2 łyżki soli
1 szkl. wrzątku
30 dag jagód
kilka łyżek cukru
Sposób przygotowania
Mąkę, masło, sól zalać wrzątkiem, wymieszać, zostawić do wystudzenia.Wyrobić .Wałkować na podsypanej dość mocno mąką stolnicy, na grubość ok. 2 mm lub mniej. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każdym układać po łyżeczce umytych i wysuszonych jagód i odrobinie cukru, złożyć na pół, mocno zlepić brzegi. Układać na podsypanej  mąką desce,  przykryć ściereczką by nie wysychały. W  dużym garnku zagotować wodę. Posolić. Wrzucać po  kilkanaście pierogów, tyle by swobodnie pływały i się nie sklejały.  Gotować ok 2 min.  Pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerze. Polać odrobiną stopionego na patelni masła lub śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz