niedziela, 17 października 2021

CYTRYNY w syropie, słoiku na zimę

CYTRYNA posiada sporo rutyny i witaminę C, które uszczelniają  nam naczynia krwionośne. Jest dobrym źródłem beta-karotenu, wit. z grupy B i E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.
✔Sprzyja odchudzaniu- oczyszcza z toksyn
✔Ma właściwości antynowotworowe
✔Dobra przy RZS
✔Wzmacnia odporność
✔Poprawia kondycji skóry
✔Wspomaga  układ krążenia
✔Wspiera funkcjonowanie wątroby
Teraz jest czas na cytryny,  skórka cieniutka, soczyste i aromatyczne. Nawet cena jest ok;) Tak więc  warto je zamknąć  w słoiku  i cieszyć  się  nimi zimą  w gorącej i pachnącej herbacie.

Składniki
✔7 cytryn
✔1/2  kg. cukru
✔1/2 l.  wody
✔3 gwiazdki anyżu
✔2 laski cynamonu
✔1/2 łyżeczki kardamonu
✔10 goździków
✔3-4 cienkie plasterki imbiru
Sposób przygotowania
Cytryny umyć, sparzyć. Pokroić w cienkie plasterki- usunąć pestki. Ułożyć  jeden na drugim w wyparzonych słoikach. Z podanych składników  zrobić zalewę- zagotować. Zalać cytryny, zakręcić. Pasteryzować 15 min.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz