poniedziałek, 12 lutego 2018

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI

Maliny to jedne z cenniejszych, rodzimych owoców. Stanowią źródło przeciwutleniaczy, chroniąc organizm przed upływem czasu i szkodliwym działaniem wolnych rodników – znanych jako źródło młodości . 
Zawartość witamin i minerałów, usprawnia system nerwowy, układ krążenia oraz wzmacnia układ immunologiczny. 
Maliny chronią przed powstaniem niedokrwistości i innych chorób. 
 Błonnik zawarty w tych owocach pomaga nie tylko w odchudzaniu, ale także przy zaparciach oraz poprawia motorykę jelit.
Maliny to zastrzyk witaminy C. Świetnie uzupełniają wszelkie niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego)
Te drobne, czerwone owoce zawierają duże ilości minerałów, jak potas, wapń, magnez i żelazo. Swój kolor zawdzięczają barwnikom – antocyjanom, które korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego, wzmacniając naturalną ochronę organizmu. Duża zawartość polifenoli w malinach, sprawia, że stanowią cenne źródło antyoksydantów, nie tylko korzystnie wpływających na zdrowie, ale także dbających o wygląd zewnętrzny.
Smaczne, niezwykle kruche i  delikatne ciasto z pyszną pianką budyniową i orzeźwiającymi malinami, na przyjemne posiedzenie do kawki:)
Składniki
2 szkl mąki pszennej
kostka zimnego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
Sposób przygotowania
Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać  do miski. Wkroić zimne masło i dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części – 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia , ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki , a 1/4 ciasta włożyć  do zamrażarki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 ºC  i piec przez 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia – ważne!
Składniki na piankę:
4 białka
1 szkl cukru
2 łyżki  cukru migdałowego
2 opakowania budyniu śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1 /2 szkl oleju rzepakowego
½ kg malin
cukier puder do oprószenia
 Sposób przygotowania
Gdy podpieczony spód już wystygnie, ubić  białka  na sztywna pianę.  Małymi porcjami wsypać oba cukry i cały czas ubijać na wysokich obrotach. Następnie powoli wsypać  proszek budyniowy, cały czas miksując, . Na koniec wąską strużką wlać olej, nie przerywając miksowania . Wyłożyć pianę na ostudzony spód. Wyrównać  i poukładać gęsto maliny –  lekko docisnąć je  w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta . Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC . Po ostygnięciu  posypać cukrem pudrem.

Blaszka-25x30
Szkl. Pojemność -250 ml




4 komentarze:

  1. już nie mogę doczekać się lata i świeżych malin, pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można użyć mrożonych malin? I czy rozmrażać je czy dać zamrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej mogą być mrożone.
      Nie rozmrażać. Pozdrawiam

      Usuń