Maliny to jedne z cenniejszych,
rodzimych owoców. Stanowią
źródło przeciwutleniaczy, chroniąc organizm przed upływem czasu i szkodliwym
działaniem wolnych rodników – znanych jako źródło młodości .
Zawartość
witamin i minerałów, usprawnia system nerwowy, układ krążenia oraz wzmacnia
układ immunologiczny.
Maliny chronią przed powstaniem niedokrwistości i
innych chorób.
Błonnik zawarty w tych owocach pomaga nie tylko w
odchudzaniu, ale także przy zaparciach oraz poprawia motorykę jelit.
Maliny
to zastrzyk witaminy C. Świetnie
uzupełniają wszelkie niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz
kwasu foliowego).
Te drobne, czerwone owoce zawierają duże ilości
minerałów, jak potas, wapń, magnez i żelazo. Swój kolor zawdzięczają barwnikom –
antocyjanom, które korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego,
wzmacniając naturalną ochronę organizmu. Duża zawartość polifenoli w malinach,
sprawia, że stanowią cenne źródło antyoksydantów, nie tylko korzystnie
wpływających na zdrowie, ale także dbających o wygląd zewnętrzny.
Smaczne, niezwykle kruche i
delikatne ciasto z pyszną pianką budyniową i orzeźwiającymi malinami, na przyjemne posiedzenie do kawki:)
Składniki
2 szkl mąki pszennej
kostka zimnego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
kostka zimnego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
Sposób przygotowania
Mąkę
wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
Wkroić zimne masło i dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto
na dwie części – 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem do
pieczenia , ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki , a 1/4 ciasta włożyć do zamrażarki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 ºC i piec przez
20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia – ważne!
Składniki na piankę:
4 białka
1 szkl cukru
2 łyżki cukru migdałowego
2 opakowania budyniu śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1 /2 szkl oleju rzepakowego
½ kg malin
cukier puder do oprószenia
1 szkl cukru
2 łyżki cukru migdałowego
2 opakowania budyniu śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1 /2 szkl oleju rzepakowego
½ kg malin
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Gdy
podpieczony spód już wystygnie, ubić białka na sztywna pianę. Małymi
porcjami wsypać oba cukry i cały czas ubijać na wysokich obrotach.
Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, . Na
koniec wąską strużką wlać olej, nie przerywając miksowania . Wyłożyć
pianę na ostudzony spód. Wyrównać i poukładać gęsto maliny – lekko
docisnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta . Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC . Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Blaszka-25x30
już nie mogę doczekać się lata i świeżych malin, pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńzgadza się, ja też czekam na sezon malinowy:)pozdrawiam
UsuńCzy można użyć mrożonych malin? I czy rozmrażać je czy dać zamrożone?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej mogą być mrożone.
UsuńNie rozmrażać. Pozdrawiam