środa, 25 października 2023

KOTLETY Z CIECIERZYCY - FALAFEL

Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Jest skarbnicą białka, zapobiega zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu.  Ma  nieco słodkawy i delikatny smak z orzechową nutą. Ponadto jest uważana za afrodyzjak. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30) Zawiera: Potas – przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu.  Żelazo-zapobiega anemii . Błonnik- pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i prawidłowe wypróżnienia.

Jedliście już kotlety z ciecierzycy? – jeśli nie to żałujcie, bo to fantastyczne, zdrowe jedzenie. Proste kotlety na obiad, białkowa baza, do tego surówka może ziemniaki jak kto woli- mi wystarczają bez ziemniaków, gdyż są bardzo sycące.- obiad gotowy

Składniki
4 szkl. ugotowanej  ciecierzycy ( ok 200 g)
✔  pół pęczka natki pietruszki
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
✔  sól
pieprz
kurkuma
bułka tarta
2 jajka
1 łyżka masła
olej
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości , odcedzić, wystudzić. Zblendować na w miarę gładką masę  (malakser). Cebulę pokroić w kostkę  i podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez praskę .Natkę posiekać. Przyprawić( spróbować ) , dodać jajka. Wszystko wymieszać razem. Formować kotlety i obtoczyć  je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Można podawać na ciepło albo zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz