Składniki:
✔1 opakowanie świeżego szpinaku baby ( 200 g)
✔4 jajka
✔2 szklanki mąki pszennej
✔1 i 1/3 szklanki oleju
✔¾ szklanki cukru
✔3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Szpinak wraz z olejem wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładką masę.
Jajka ubić z cukrem, dodać masę szpinakową i
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 45 minut w temp. 180C. Wystudzić i przekroić na pół.
Żelatynę rozpuścić w garnku w małej ilości wrzątku ,dodać pół szklanki pulpy i podgrzewać chwilkę, do rozpuszczenia się żelatyny. Dodać resztę mango - wymieszać, ostudzić . Wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie lekko tężeć - ubić kremówkę z cukrem pudrem i dodać powoli 3/4 masy mango. Na przekrojony biszkopt wyłożyć masę ze śmietaną, przykryć drugą częścią biszkoptu i wylać resztę pulpy.Posypać startą na dużych oczkach białą czekoladą.
Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz