niedziela, 8 stycznia 2023

CIASTO z MANGO i SZPINAKIEM

Lekki szpinakowy biszkopt przełożony puszystym musem z mango o  pięknym kolorze i  i nutką białej czekolady.

 Składniki:
1 opakowanie świeżego szpinaku baby ( 200 g)
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki oleju
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
250 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1 puszka pulpy z mango o pojemności 850 ml
4 łyżki żelatyny 
biała czekolada

Sposób przygotowania

  Szpinak wraz z olejem wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładką masę.
Jajka ubić z cukrem, dodać masę szpinakową i
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 45 minut w temp. 180C. 
Wystudzić i przekroić  na pół.  

 Żelatynę rozpuścić w garnku w małej ilości wrzątku ,dodać pół szklanki pulpy i podgrzewać  chwilkę, do rozpuszczenia się żelatyny. Dodać resztę mango - wymieszać, ostudzić . Wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie lekko tężeć - ubić kremówkę  z cukrem pudrem i dodać  powoli 3/4 masy mango. Na przekrojony biszkopt wyłożyć  masę ze śmietaną, przykryć drugą częścią biszkoptu i wylać resztę pulpy.Posypać startą na dużych oczkach białą czekoladą.

  Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny .

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz