niedziela, 10 lipca 2022

CIASTO CZEKOLADOWO- JAGODOWE

JAGODY są od dawna wykorzystywane jako skuteczny lek na biegunki . Zawierają także witaminy: C, z grupy B, karotenoidy, prowitaminę A i liczne sole mineralne. Mają wiele istotnych właściwości. Są to: uszczelnienie naczyń krwionośnych. Działanie przeciwzapalne, nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę, przeciwutleniające, ściągające, przeciwbakteryjne.
Ciasto  kakaowe z musem jagodowym. Wilgotne nie za słodkie, w smaku przypomina brownie.  Fajne połączenie  smakowe.

 

Składniki

Ciasto:

2 jajka- duże

1 szkl.  mleka

½ szkl oleju

1,5 szkl mąki tortowej

1 szkl. kakao

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl cukru

1 szkl. wrzącej wody

Mus jagodowy:

1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych

4 łyżki cukru

600 ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżeczki żelatyny

1/3 szklanki zimnej wody

Dodatkowo:

ok. 1/2 szklanki jagód do oprószenia wierzchu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto oprócz wrzątku wymieszać w misce. Następnie dodać wodę- wymieszać i wylać na formę 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 min w temp. 180C - do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Jagody włożyć do garnka  razem z wodą i cukrem. Chwilkę pogotować , aż owoce się rozpadną przetrzeć prze sitko i wystudzić. Żelatynę zalać wrzątkiem i wystudzić. Kremówkę zmiksować na gęsty krem, następnie po łyżce dodawać jagody oraz żelatynę. Krem wyłożyć na ciasto posypać świeżymi jagodami, malinami, borówkami( co kto ma) udekorować świeżą miętą. Włożyć  do lodówki na 3 godziny.  
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz