poniedziałek, 11 lipca 2022

PODUSZECZKI SZPINAKOWE z fetą

Szpinak to zapowiedź, że w naszej kuchni za chwilę zagości coś  eleganckiego o wyszukanym smaku coś baaardzo pysznego! Świeży zawiera  bardzo duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Ma do tego w swoim składzie sporo witamin (A, C, E, wit. z grupy B) i soli mineralnych (sód, magnez, potas, cynk, fluor, fosfor), a zwłaszcza chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze – luteina i beta-karoten.

Pyszne i bardzo uniwersalne poduszeczki- można je nadziać czym tylko chcemy – mięsem, łososiem, warzywami, kapustą kiszoną, owocami, budyniem.  Są chrupiące, kruche i delikatnie.  Doskonale sprawdzą się jako przekąska. Można zrobić ich więcej, ponieważ są dobre również na zimno i po podgrzaniu.


Składniki
rolka ciasta francuskiego
ok 200g szpinaku (świeży bądź mrożony)
duża cebula
3-4 ząbki czosnku
1/4 kostki sera feta
olej
masło
żółtko jaja
sól, pieprz
 Sposób przygotowania
Na patelni na łyżce oleju i masła podsmażyć posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i dusić 7-10 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę fetę -wymieszać.  Całość doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Odstawić farsz do wystudzenia.
Ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty (na jedną porcję 2 szt), na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia, zakrywamy kwadratem ciasta z dziurkami ( 3 po skosie)
Poduszeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku  do złotego koloru około 15-20 minut w temperaturze 200°C.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz