niedziela, 3 stycznia 2021

SZYNKA pieczona

Szynka pieczona, smaczna, aromatyczna i nawet nie sucha...Wszystko to dzięki marynacie i zamkniętej pokrywce. Prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się na kanapki lub do obiadu z sosem.

  Składniki
1,5 kg szynki
2 łyżki soli(płaskie)
3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku( przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 kopiaste łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
pieprz
Sposób przygotowania
Mięso umyć , osuszyć. Wszystkie suche przyprawy wymieszać w  naczyniu i natrzeć nimi mięso+ czosnek. Z musztardy, majonezu i keczupu zrobić sos . Mięso nakłuwać szpikulcem. Nasmarować  zrobionym sosem.
 Odstawić na 12-24 h do lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego  i piec 1,5 h w 200stopniach C.  15 minut przed końcem  zdjąć pokrywkę i zrumienić  mięsko. Ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz