Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest
bardzo dietetyczna. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP
i B1, beta karoten. Odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na
proces trawienia. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości
trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.
Roladki z cukinii to fajny pomysł na
lekkostrawną przekąskę na imprezę lub przystawkę do obiadu.
Składniki
2 średnie cukinie1 opakowanie serka czosnkowego
2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku kiełki brokuła( do dekoracji)
2 ząbki czosnku pieprz sól
Sposób przygotowania
Cukinię
umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry (pomogła mi krajalnica
do jajek- może być obieraczka do warzyw). Rozgrzać patelnię i zrumienić
z obu stron( bez tłuszczu- na suchej) , posolić.Ostudzić. Serek wyjąć z opakowania, dodać do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek lub szczypiorek- doprawić. Rozsmarować po całej długości cukinii-zwinąć
i spiąć wykałaczką. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz