poniedziałek, 8 stycznia 2018

ROLADKI Z CUKINII

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest bardzo dietetyczna. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.  Odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.  Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.
  Roladki z cukinii to fajny pomysł na lekkostrawną przekąskę  na imprezę lub przystawkę do obiadu.
Składniki
2 średnie cukinie
1 opakowanie serka czosnkowego
2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
kiełki brokuła( do dekoracji)
2 ząbki czosnku
pieprz sól
Sposób przygotowania
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry (pomogła mi krajalnica do jajek- może być obieraczka do warzyw). Rozgrzać patelnię i zrumienić z obu stron( bez tłuszczu- na suchej) , posolić.
 Ostudzić. Serek wyjąć z opakowania, dodać do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek lub szczypiorek- doprawić.  Rozsmarować po całej długości cukinii-zwinąć
i spiąć wykałaczką. Schłodzić.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz