Pyszny pasztet
domowy z mięsa drobiowego – delikatny, wilgotny i pachnący o idealnej konsystencji i smaku. Doprawiony
aromatyczną gałką muszkatołową i pieprzem. Dobrze zbilansowane składniki i
warzywa oto sekret dobrego pasztetu. Bez glutaminianu i polepszaczy.
Składniki
1½ kg mięsa drobiowego ( u mnie udka)
½ kg wątróbki drobiowej
1 szkl bulionu drobiowego ( z gotowania
udek)
½ kg pieczarek
12 dag masła
1 marchew
½ selera
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
3 liście laurowe
4ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1-2 łyżeczki soli
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1-2 łyżeczki pieprzu czarnego
olej
1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Mięso zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, seler, liście i ziele- wyjąć jak będą
miękkie. Wątróbkę umyć , oczyścić i smażyć na rozgrzanym oleju aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i
czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cebulę i podsmażyć na
średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodać
czosnek i pieczarki pokrojone na ćwiartki
i podsmażyć. Masło rozpuścić i ostudzić.
Mięso, wątróbkę, cebulkę, pieczarki i warzywa zmielić w maszynce do mięsa. Dodać
roztopione masło, jajka,
1 szkl. bulionu, wszystkie przyprawy i wymieszać. (Pasztet
musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.)
2 Formy wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć masę do foremek , wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
temp. 200 stopni C. Piec około 70 minut. Upieczony pasztet wyjąć i odstawić do
wystudzenia. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
Ostatnio robiłam w aluminiowych foremkach- też się fajnie upiekł no i można kogoś obdarować:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz