poniedziałek, 11 lutego 2019

PASZTET DROBIOWY

Pyszny pasztet domowy z mięsa drobiowego – delikatny, wilgotny  i pachnący  o idealnej konsystencji i smaku. Doprawiony aromatyczną gałką muszkatołową i pieprzem. Dobrze zbilansowane składniki i warzywa oto sekret dobrego pasztetu. Bez glutaminianu i polepszaczy.



Składniki
1½ kg mięsa drobiowego ( u mnie udka)
½ kg wątróbki drobiowej
1 szkl bulionu drobiowego ( z gotowania  udek)
½ kg  pieczarek
12 dag masła
1 marchew
½ selera
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
3 liście laurowe
4ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1-2 łyżeczki soli
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1-2 łyżeczki pieprzu czarnego
olej
1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Mięso zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, seler, liście i ziele- wyjąć jak będą miękkie. Wątróbkę umyć , oczyścić i smażyć na rozgrzanym  oleju aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać  1 łyżkę masła, dodać cebulę i podsmażyć na średnim ogniu. Pod koniec  smażenia dodać czosnek i pieczarki pokrojone  na ćwiartki i podsmażyć.  Masło rozpuścić i ostudzić. Mięso, wątróbkę, cebulkę, pieczarki i warzywa zmielić w maszynce do mięsa. Dodać roztopione masło, jajka, 
1 szkl. bulionu, wszystkie przyprawy i wymieszać. (Pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.) 2 Formy  wyłożyć  papierem do pieczenia. Nałożyć masę  do foremek , wyrównać  wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C. Piec około 70 minut. Upieczony pasztet wyjąć i odstawić do wystudzenia. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
Ostatnio robiłam w aluminiowych foremkach- też się fajnie upiekł no i można kogoś obdarować:)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz