Tuńczyk źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.
Mięso tuńczyka dostarcza do organizmu człowieka kwasów tłuszczowych omega-3.
Chroni przed miażdżycą, tworzeniem zakrzepów, obniża poziomu frakcji LDL cholesterolu.
Doskonałe źródło białka, witaminy D3 ,niacyny
i B12-uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek krwi, przeciwdziała
niedokrwistości, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.
Mięso tuńczyka z puszki jak również świeżego zawiera wapń i żelazo.
W mięsie tuńczyka z puszki znajdują się spore ilości potasu i fosforu, ale także niestety sodu.
Tuńczyk
jest dużą rybą, która stoi na szczycie łańcucha pokarmowego, dlatego w
jej mięsie kumuluje się sporo rtęci. Dlatego nie należy przesadzać z
jego spożywaniem i jeść go z umiarem.
1 Szybkie spaghetti:
Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie . Tuńczyka osączyć , rozdrobnić i połączyć z makaronem i ulubionymi ziołami.
2 .Pasta do faszerowania jajek, rurek muszli makaronowych:
Jajka
ugotować na twardo, obrać, przekroić na połowę, delikatnie wyjąć
żółtka. Tuńczyka osączyć rozgnieść widelcem razem z żółtkami, dodać
drobno posiekany szczypiorek, doprawić do smaku. Faszerować pastą jajka.
( jeśli pasta ma być do muszli pokroić również drobniutko białka).
3.Na zdrowe smaczne kanapki:
Na
pieczywie rozsmarować biały serek doprawiony szczypiorkiem lub ziołami a
na to położyć kawałki tuńczyka. można udekorować cytrynką.
4. Farsz do pierogów:
Tuńczyka
wymieszać z posiekaną cebulką, papryką, natką pietruszki, jajkiem na
twardo.Przyprawić solą i pieprzem. Nadziewać pierożki.
5.Sałatka na śniadanie-kolację:
Ugotowane
ziemniaki pokroić w plastry, dodać osączonego tuńczyka, pokrojona
paprykę, cebulę, kukurydzę oraz zioła. Doprawić do smaku.
6.Nadzienie do warzyw:
Tuńczyka rozdrobnić, dodać pokrojona paprykę, serek czosnkowy, zioła. Doprawić, faszerować np pory, cukinie ogórka.
7. Sos do wielu dań:
Z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę, dodać 2 łyżki mleka i wymieszać.
Dodać jeszcze 1 szkl. mleka, tuńczyka z zalewą, doprawić solą ,pieprzem,tymiankiem, czosnkiem.
Gotować aż zgęstnieje , stale mieszając. Podawać do warzyw, placków, pulpecików.
8.Kotleciki :
Puree
z ziemniaków wymieszać z odsączonym , rozdrobnionym tuńczykiem, dodać
cebulkę dymkę, doprawić do smaku. Formować niewielkie kotleciki,
obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron na oleju.
9.Zapiekanka :
Na
bazie makaronu lub ziemniaków. Tuńczyka osaczyć i wymieszać z tartym
serem i ulubionymi dodatkami. Takim farszem przekładać makaron lub
ziemniaki. Zapiec z sosem beszamelowym.
10.Risotto:
Cebule
i czosnek posiekany obsmażyć na oleju.Dodać surowy ryż i podsmażać 2
min. Podlać bulionem,a gdy się wchłonie, podlać ponownie. I tak do
momentu aż ryz zmięknie.Na koniec dodać tuńczyka, szpinak, tarty
parmezan, masło. Doprawić |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz