Szybkie Gotowanie

Aby żywic się , zdrowo, smacznie i nie spędzać całego dnia w kuchni lub co gorsza jeść w biegu i to gotowce- wystarczy kilka sprytnych patentów.

1 ZAOPATRZYĆ SPIŻARKĘ
Trzeba zadbać o to, by w domu zawsze były : kasza, ryż, makaron , kukurydza i groszek w puszce. Przyda się również przecier pomidorowy, domowe przetwory, oliwki, oraz warzywny wywar. (wystarczy wrzący wywar wlać do słoika, zakręcić i odstawić do góry dnem - odwrócić gdy ostygnie).
Warto mieć  pod ręką zamrożone warzywa i owoce- jak również zamrożone zioła (koperek, natkę lubczyk) a na parapecie świeże ( bazylia, tymianek). Takie zapasy dobrze jest uzupełniać na bieżąco np. raz w tygodniu.
2.GOTOWAĆ NA ZAPAS
Warto ugotować większą ilość i zamrozić lub przechować w lodówce na najbliższy dzień.
3. POSTAWIĆ NA ZUPY
Mając gotowy wywar wystarczy dorzucić np. mrożonkę , dodać kaszę lub ryż i pełnowartościowy posiłek gotowy- jak zostanie można zabrać do pracy następnego dnia.
4. KORZYSTAĆ Z CZAJNIKA ELEKTRYCZNEGO
Woda o wiele szybciej zagotuje się w czajniku elek. niż w garnku na gazie. Wystarczy włączyć włącznik i zanim się rozbierzemy i umyjemy dłonie woda będzie już zagotowana- można zalać np. makaron lub ziemniaki.
5.WYKORZYSTAĆ RESZTKI
Zamrażać można niemal wszystko, dlatego nie wyrzucamy niczego. resztki warzyw z puszek (fasolka, groszek, kukurydza) , kasza, makaron, chleb. Po rozmrożeniu można zrobić szybkie leczo lub zupę.
6. BLENDOWAĆ
Świetnie na śniadanie sprawdzą się zmiksowane owoce z mlekiem lub jogurtem, dodać płatki owsiane i gotowe.
7. WYBIERAĆ SAŁATKI
Pokrojenie warzyw i sera zajmuje chwilę- podobnie z mięsem czy wędliną. Wystarczy umyć sałatę, porwać , skropić oliwa, dodać pokrojone warzywa i gotowe.
8. GOTOWAĆ NA PARZE
Parowar to mega szybkie urządzenie oszczędzające nasz czas. Można w nim wyczarować wiele potraw , które nie stracą witamin i minerałów, ale są również lekko strawne bo nie zawierają tłuszczów. 
9.KORZYSTAĆ Z NOWYCH WYNALAZKÓW
Wszelkie przyrządy do siekania, krojenia przyspieszą nasz czas przygotowywania potraw. Na rynku jest wiele do wyboru zarówno do warzyw ,jak i owoców, kończąc na ciastach. Ważne są tez ostre noże .
10.PROSTE DANIA
Jeśli nie masz ochoty na kombinowanie- postaw na prostotę. Świetnie sprawdzi się tu omlet nadziany szynką i groszkiem lub w wersji słodkiej- dżemem i owocami. Drugim szybkim sposobem na zaspokojenie głodu i "lenistwa" jest ryż z prażonymi jabłkami, lub jogurtem i cynamonem.
Można tez wykorzystać makaron z białym serem i cynamonem lub wytrawnie z białym serem, oliwą i ziołami prowansalskimi..

KILKA SZYBKICH PRZEPISÓW

GOŁABKI bez zawijania- poszatkować kapustę, dodać do farszu mięsnego, uformować klopsiki, smażyć na patelni a potem tradycyjnie udusić.
LAZANIA jednopiętrowa- ugotowane płaty ułożyć na talerzu i polać sosem z pomidorów i mięsa
PIEROŻKI po włosku- posiekany i uduszony szpinak wraz z ricottą zagęścić żółtkiem i mąką. Ciasto kłaść łyżką na wrzątek.

LECZO z parówkami
składniki
2 czerwone papryki
1 cukinia
2 cebule
2 ząbki czosnku
25 dag cienkich parówek
1/2 l przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju
3 bułki kajzerki
sól
pieprz
sposób przygotowania
Paprykę pokroić na większą kostkę.Cukinie w półksiężyce (wraz ze skórką). Czosnek i cebule posiekać.Parówki w krążki. Na oleju podsmażyć cebulę i parówki. Dodać paprykę i czosnek- smażyć ok 4 min. dodać cukinię a po 2 min dodać przecier. Doprawić wlać 1/2 szkl wody i dusić 25 min.. Kajzerki pokroić i jako grzanki zrumienić na suchej patelni.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz