Smaczne
kruche ciasto z powidłami śliwkowymi, z pianą która mi się nie ubiła, ale i
tak ciasto jest smaczne
Składniki
3 szkl mąki
6 żółtek
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżki powidła śliwkowego
2 garści orzechów włoskich
6 żółtek
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżki powidła śliwkowego
2 garści orzechów włoskich
Piana
6 białek
szczypta soli
3/4 szkl cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
3/4 szkl cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Mąkę z masłem wyrobić nożem. Dodać żółtka,
proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić na gładką masę.
Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać 3 łyżki kakao, wyrobić i wraz z 2
porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika- ma być twarda 3 część ciasta
rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować
powidłami. Na powidła dać posiekane i uprażone orzechy włoskie. Na orzechy
zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o dużych oczkach). Białka ubić na sztywną
pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć na ciasto. Na pianę
zetrzeć drugą porcję ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez
ok. 50 min
Przepis mi się podoba ,zrobię przy najbliższej okazji!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, i smacznego
UsuńWitam 😊 bardzo fajny przepis, mogłabym prosić rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńDzień dobry - dziękuję bardzo. Wymiary blaszki to 25x30. 🙂
Usuń