ARONIA
AWOKADO
CYTRYNA
DRZEWO CHLEBOWE
DURIAN FIGA
GRANADILLAGWAJAWA POSPOLITA
GUANABANA
JACK FRUT
KARAMBOLA
KIWANOKASZTAN JADALNY
KUMKWAT
KURUBA
KWIAT BANANA
LICZI
LIMONKA
LONGAN
MANGO
MANGOSTAN
Aronia
to rozgałęziony krzew z rodziny różowatych, osiągający wysokość około
2,5 m. Pochodzi ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej. Aronia rośnie
na każdej glebie, choć najlepiej rozwija się na ziemi
gliniasto-piaszczystej, żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, lubi
miejsca nasłonecznione. Owoce
aronii są doskonałym składnikiem herbat, soków, dżemów i kompotów.
Dodaje się je też do zup i potraw mięsnych. Wykorzystuje się je również
do sporządzania alkoholi – likierów, win lub nalewek. Preparaty
zawierające wyciąg z aronii chronią przed szkodliwym działaniem promieni
UV i opóźniają proces starzenia.
Wartość odżywcza owoców aronii, kaloryczność
100
g świeżych owoców aronii zawiera około 45-50 kcal. Ze składników
odżywczych sporą część zajmują węglowodany (9-10 g), częściowo w postaci
naturalnie występujących cukrów (około 4 g). Pozostała część to błonnik
(około 5-6g), białko (1,5-2g) i woda. Największą jednak wartość
przynoszą zawarte w niej antocyjany, witaminy (C, B2, B6, PP, prowitamina A), flawonoidy i minerały (mangan, potas, magnez, cynk,wapń).
Lecznicze właściwości aronii
Owoce aronii mają ogromny potencjał przeciwutleniający.
Wartość ta wynika z obecności flawonoidów fenolowych zwanych
antocyjanami. Aronia, jako jeden z nielicznych owoców, zawiera ich
ogromne ilości. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie tych
owoców, przynosi korzyści zdrowotne w chorobach neurologicznych, stanach
zapalnych, cukrzycy i przy infekcjach bakteryjnych. Antocyjany to także
wsparcie w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, które przyspieszają
starzenie się komórek i sprzyjają nowotworom. W aronii obecna jest
zeaksantyna – karotenoid, który ma wpływ na filtrowanie promieni UV.
Związek ten chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Aronia zawiera - witaminę C, (w 100 g owoców jest jej około 20 mg, co daje 35 proc. dziennego zapotrzebowania w ten związek). W dużych ilościach występuje witamina K (aż 37 proc. dziennego zapotrzebowania w porcji 100g) oraz witamina B6 (10 proc. RDA). Wśród minerałów w aronii znaleźć można mangan (10 proc. RDA) i potas (9 proc. RDA). Zdrowotne właściwości nalewki z aronii Aroniówka zalecana jest między innymi przy zwalczaniu nadciśnienia i wysokiego poziomu cholesterolu. W gospodarstwie domowym można z aronii otrzymać następujące przetwory:
|
Awokado to egzotyczny owoc w kształcie gruszki, pochodzące najczęściej z Brazylii, Kenii, Izraela lub Meksyku. W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany „owocem maślanym”, można się również spotkać z nazwą „smaczliwka”. Skórka owocu jest zielona, żółta lub fioletowa, błyszcząca, często pokryta wyrostkami, pod nią zaś znajduje się zielonożółty miąższ, stanowiący cenny produkt odżywczy. Awokado jest zalecane dla ludzi cierpiących na anemię, nadciśnienie oraz cierpiących na dolegliwości żołądkowe związane ze zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych. Zastosowanie Awokado ma wiele zastosowań, zazwyczaj jednak nie spożywa się go samodzielnie. Jest znakomitym składnikiem sałatek, past, sosów, dipów i dań wielowarzywnych. Owoce awokado faszeruje się krabami, krewetkami, homarami oraz warzywami z majonezem. Miąższ jest też wykorzystywany do smarowania kanapek. Plasterki awokado na kromce chleba zastępują ser. Awokado spożywa się przeważnie na surowo. Nie znaleziono dotąd sposobu na zamrażanie i konserwowanie awokado. Najsmaczniejsze są owoce dojrzałe, które można rozpoznać naciskając lekko placem skórkę. Twardy owoc należy odstawić w ciepłe miejsce na 2-8 dni i poczekać, aż zmięknie. Można przyspieszyć ten proces, jeśli owiniemy owoc w papier, wówczas okres dojrzewania skróci sie do 2-3 dni.To mieszanka owocu z warzywem. Ma zieloną lub czarną skórkę i bogaty w tłuszcz miąższ. Dzięki temu, że smak awokado jest neutralny, można go używać zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Dojrzały owoc powinien być nieco miękki. Twardy, niedojrzały dojrzeje, jeśli położymy go w temperaturze pokojowej. Jest bardzo odżywczy i zawiera białko, potas, wapń, żelazo, witaminy (C, z grupy B, E oraz prowitaminę A) i lekkostrawny tłuszcz roślinny. Jadalny jest świeży, kremowo zielonkawy miąższ, który w smaku przypomina orzechy. Owoc po przekrojeniu i wycięciu pestki należy skropić sokiem z cytryny, gdyż pod wpływem powietrza zmienia kolor na szary. Awokado (smaczliwka, owoc maślany) Pochodzenie: Meksyk i Gwatemala, ale obecnie uprawiana we wszystkich rejonach tropikalnych i subtropikalnych. Jadalne: tylko miękki miąższ. Po rozcięciu owocu na pół (w środku jest duża pestka) można go jeść łyżeczką z dodatkiem soku z cytryny, octu, soli lub pieprzu. Smak: łagodny, przypominający orzechy włoskie. Jakie kupować: gdy awokado jest miękkie jak dojrzałe banany, na skórce pojawiają się ciemne plamki, a miąższ przypomina konsystencją margarynę do smarowania pieczywa. Co można z nimi zrobić: dodać do sałatek owocowych, koktajli (także alkoholowych), kremów lub lodów, użyć do smarowania pieczywa lub delikatnie pokroić jak ser i nałożyć na kanapki. Kaloryczność: 190 kcal Wartość zdrowotna: ponieważ awokado zawiera znikome ilości cukru, mogą bez obaw jeść je diabetycy. Zaleca się je ludziom chorym na anemię, nadciśnienie i dolegliwości żołądkowe. |
DURIAN FIGA
GRANAT
JABŁKO CUKROWE
Bardzo słodki owoc z rodziny flaszowcowatych. Występuje w Azji i Ameryce Południowej. |
Duży owoc drzewa rosnącego w południowo-wschodniej Azji. Ma podobny do brzoskwini zapach oraz słodki smak. Z powodu swoich rozmiarów sprzedawany zwykle w kawałkach. Niedojrzały owoc gotowany jest jak warzywo. Dojrzały spożywa się na surowo jako przekąskę lub dodatek do innych owoców. Po zmiksowaniu z lodem i cukrem przyrządza się z niego napój. |
Zwana też star fruit, oskomianem pospolitym. Pochodzi z wysp Indonezji. Ma kruchy, soczysty miąższ i cierpki smak. W przekroju poprzecznym ma kształt gwiazdy. Pokrojony na plastry spożywany jest na surowo. Używany do produkcji galaretek, dżemów i soków.Karambola Słodki soczysty owoc o intensywnej, żółtej barwie. Owoce karamboli są bardzo charakterystyczne: intensywnie żółte, o ostrych krawędziach, po pokrojeniu na plasterki tworzą kształt gwiazdek. Kupując karambolę, należy pamiętać, że im bardziej żółta skórka, tym lepszy smak. Zastosowanie Owoce są wykorzystywane w sałatkach owocowych, napojach, konfiturach oraz do ciast typu tarta, choć oczywiście można je jeść również na surowo. Należy wtedy pamiętać żeby wyciąć wypustki – mogą być gorzkie. Skórkę można usunąć, ale nie jest to konieczne. W Chinach nieobrana karambola używana jest jak warzywo, bez skórki natomiast – jak owoc. Kwaskowatą odmianę karamboli można wykorzystywać jako dodatek do mięs .Owoce można dość długo przechowywać w temperaturze pokojowej.Zawierają sporo magnezu, żelaza, witaminy C, beta-karotenu. |
Jadalne są nie tylko owoce, lecz także kwiat oraz liście banana. Liście służą do zawijania potraw i do wyrobu jednorazowych „kokilek”, w których potrawy są gotowane na parze lub zapiekane. W kuchniach azjatyckich wykorzystuje się także kwiaty banana. |
Pochodzi z Indii. Rozróżnia się ponad 1000 odmian. Ma miąższ słodki i soczysty. Spożywany na surowo, w sałatkach, kompotach i dżemach. Składnik pikantnych pikli i chutneyów. Z niedojrzałego mango można przygotować jarzynę. W sprzedaży świeży, w puszkach, suszony i kandyzowany. Podawanie owocu mango: po przekrojeniu mango na pół i usunięciu mocno przyrośniętej pestki, należy naciąć miąższ w kratkę i wypchnąć go do góry. |
Pochodzi z Indonezji. Pod twardą łuską ma 6-7 łatwo oddzielających się cząstek. W smaku delikatny i słodki. Spożywany na surowo. Przetwarzany na dżemy, galaretki i kompoty. |
MARAKUJA (PASSIFLORA)
MELON
MIECHUNKA JADALNA
NASHI
OPUNCJA FIGOWA
PAPAJA PERSYMONA -KAKIPOMELO
RAMBUTAN
SALAK
TAMARILLO
Zwana też gruszką japońską. Owoc występujący w Azji. Ma smak kwaskowatej gruszki i kształt jabłka. |
PAPAJA PERSYMONA -KAKIPOMELO
Pomelo są największymi owocami z rodziny cytrusów. Średnica niektórych okazów przekracza 20cm, a waga 2kg. Owoc przypomina duży grejpfrut – jest kulisty, ma żółtą, żółtozieloną lub różową, gąbczastą skórkę, której grubość dochodzi do 5cm. Miąższ podzielony jest na ściśle przylegające do siebie, trudne do rozdzielenia cząstki, otoczone twardą błoną. Pojedyncza cząstka składa się z woreczków wypełnionych galaretowatą, półprzezroczystą masą i może zawierać kilka pestek, chociaż są też odmiany bezpestkowe. Miąższ pomelo jest żółtawy albo różowy. Jada się je na surowo, same albo w sałatkach. Można też robić z nich sok i marmoladę. Skórę można kandyzować. Pomelo są mniej gorzkie, ale także mniej aromatyczne niż grejpfruty. Owoce pomelo można przechowywać przez 2-4 miesiące, nawet w wysokiej temperaturze. Jednak w czasie przechowywania owoce wysychają, zmniejszają objętość i tracą na wadze. Kupując pomelo, należy więc wybierać owoce ciężkie.Największy owoc z rodziny cytrusów, o grubej skórce i włóknistym miąższu. Jest to współcześnie wyhodowana odmiana owocu pompela – pierwotnej formy grejpfruta. Spożywane na surowo, do sałatek, a także do wyrobu marmolady.Średnica niektórych okazów przekracza nawet 20 cm, a waga – 2 kg. Owoc przypomina duży grejpfrut: jest kulisty o żółtej, żółtozielonej lub różowej skórce, której grubość dochodzi do 5 cm. Miąższ podzielony jest na ściśle przylegające do siebie cząstki, które otoczone są twardą błoną. We wnętrzu każdej cząstki znajduje się – właściwa cytrusom – półprzezroczysta masa i kilka pestek. Pomelo są mniej gorzkie, ale także mniej aromatyczne niż grejpfruty. Jada się je na surowo, mogą także stanowić ciekawy dodatek do sałatek. |
Owoc z rodziny liczi. Pochodzi z Półwyspu Malajskiego i z Indonezji. Twarda skórka pokryta cienkimi włoskami. Po obraniu dodawany do sałatek. |
Owoc drzewa z rodziny palmowatych, rosnącego w Indonezji. Jasnożółty, twardy miąższ składa się z kilku segmentów. Ma delikatny, lekko kwaskowaty smak i aromat przypominający truskawki. |
Tropikalny owoc wielkości jajka z czerwonobrązową skórką i miąższem o smaku przypominającym pomidory. Spożywany na surowo z cukrem. Dodawany do sałatek i zup. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz