Jesień to bogactwo warzyw, owoców i grzybów. Pora zakasać rękawy i wziąć się za domowe przetwory na zimę. To cudowny wynalazek kulinarny, dzięki któremu smak świeżych warzyw i owoców zostaje zatrzymany na dłużej w niewielkim słoiku. Bez użycia zbędnych konserwantów- naturalnie i łatwo.
Sałatka z tylu cennych warzyw to taka bomba witaminowa,
jest smaczna, aromatyczna, pasuje do wielu drugich dań, będzie dobrą
alternatywą dla ogórka czy buraczków
Składniki
1 kg
cukinii
1/2 kg
ogórków
1/2 kg
papryki czerwonej
5 średnich
cebul
1 duża
marchew
2 ząbki
czosnku.
ZALEWA
1 szkl. octu winnego
1 szkl. octu winnego
1 szkl.
cukru
1 łyżka
soli
2 łyżeczki
posiekanej natki pietruszki
Cukinię
obrać ze skórki- przekroić na pół i pokroić w półplasterki
Ogórki w
plasterki. Papryka w paseczki. Cebula w piórka, czosnek w plasterki. Marchew
zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pokrojone warzywa zalać zalewą, odstawić na
2 h. Ponakładać w słoiczki. Pasteryzować ok 20 min.
RADA
Wszystkie
warzywa można poszatkować w szatkownicy- będzie szybciej:)
Czy zalewa sie zimna wystudzona marynata czy goraca
OdpowiedzUsuńJa delikatnie podgrzewam aby rozpuścić sól i cukier.
UsuńCzy zalać surową zalewą . Z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńTak.proszę bardzo :)
UsuńA czy zamiast octu winnego może być zwykły ocet?
OdpowiedzUsuńMoże być tylko, trzeba go będzie dać troszkę mniej . bo winny ma 6% a spirytusowy 10%
Usuńczy można na bieżąco zjeść czy trzeba dawać w słoiki?
OdpowiedzUsuńMożna ba bieżąco, ale z tych proporcji to chyba za dużo będzie ,więc lepiej zapasteryzować na potem.
UsuńA wody ile do zalewy? Jest tylko ocet?
OdpowiedzUsuńWody nic, sama się wytworzy po posoleniu składników ;)
Usuń