Pestki awokado najczęściej lądują w naszych koszach, a to BŁĄD - warto włączyć ją do diety.
Pestka ta do niedawna uważana za niejadalną część smacznego i
cenionego za liczne prozdrowotne właściwości owocu, ostatnio stała się
obiektem zainteresowań naukowców.
W przeciwieństwie do innych pestek, np. wiśni, ta twarda część
awokado jest bezpieczna dla zdrowia i nietoksyczna.
Jest ona jednym z najbogatszych w świecie roślinnym źródeł przeciwutleniaczy.
Właściwości prozdrowotne pestki awokado
Pestki awokado to prawdziwa bomba antyoksydantów (tu znajduje się 70 proc. przeciwutleniaczy obecnych w całym awokado).
Antyoksydanty przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, zapobiegają również chorobom układu
krążenia (m.in. chorobie niedokrwiennej serca i nadciśnieniu
tętniczemu), są pomocne w walce z cukrzycą, astmą, artretyzmem, a także
wzmacniają układ odpornościowy organizmu, dzięki czemu łatwiej radzi on
sobie z infekcjami czy skutkami zanieczyszczenia środowiska.
Pestka awokado zawiera dużo luteiny – karotenoidu, który odpowiada za
ostrość widzenia i chroni przed chorobami oczu związanymi z wiekiem.
Przeciwutleniacze, zwłaszcza witaminy A i E,wzmacniają płytkę paznokci i włosy., doskonale wpływają na
kondycję skóry. Wspomagając produkcję kolagenu, nadają jej gładkość,
elastyczność i młody wygląd, chronią
skórę przed przedwczesnym starzeniem się.Ponadto odżywiają włosy i wzmacniają
paznokcie.
Pestka awokado – źródło błonnika -zawiera więcej niż płatki owsiane, który
może wspierać proces odchudzania, ponieważ ma działanie zwiększające
uczucie sytości.
Kolejnym dobroczynnym składnikiem jest kwas foliowy, który ma szczególne znaczenie dla funkcjonowania organizmu i komórek ustroju człowieka.
Pestki awokado są bardzo odżywcze - zawierają pierwiastki: jak wapń, magnez, luteina i potas i witaminy z grupy B.
Te składniki mineralne
wzmacniają serce, regulują poziom cukru we krwi (spowalniając
wchłanianie się glukozy) i polepszają wzrok.
Badania naukowe wykazały
również, że spożywanie pestek awokado działa rozkurczająco, dzięki czemu
w naturalny sposób łagodzą one bóle menstruacyjne.
Wspiera ona prawidłowe działanie układu immunologicznego
reguluje trawienie, m.in. poprawiając perystaltykę jelit,
zapobiega rozwojowi infekcji układu pokarmowego,
przyspiesza odchudzanie, zapewniając na długo uczucie sytości i poprawiając metabolizm,
spowalnia wchłanianie glukozy,
obniża poziom cholesterolu we krwi,
przeciwdziała formowaniu się kamieni żółciowych,
eliminuje metale ciężkie z organizmu,
działanie
owadobójcze,
grzybobójcze,
przeciwmiażdżycowe
przeciwbakteryjne,
przeciwzapalne
W 2013 r. naukowcy z Uniwersytetu Antioquia w Kolumbii udowodnili, że pestka awokado (odmiany Hass) wspiera leczenie białaczki
(wyniki badań opublikowano w “Pharmaceutical Biology”). W jaki sposób?
Ekstrakt z twardej części tego owocu niszczy komórki rakowe, nie
uszkadzając przy tym tych zdrowych.
Jak jeść pestkę awokado?
Można ją przez 2–3 dni
suszyć w nasłonecznionym miejscu lub na kaloryferze albo na 2 godziny
włożyć do rozgrzanego do 120°C piekarnika. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz