Pyszne ciasto, w smaku podobne do
Pani Walewskiej, przekładane masą budyniowo-maślaną, z orzechową bezą i
kokosową nutą.
Składniki
ciasto
✔kostka masła
✔40 dkg = 2 i 2/3 szkl.mąki pszennej
✔15 dkg =3/4 szkl.cukru
✔4 żółtka
✔2 łyżki śmietany
✔1 łyżeczka proszku do
pieczenia
~~~
Beza
✔1 szkl. posiekanych
orzechów włoskich
✔1szkl. wiórków
kokosowych
✔słoik powideł
śliwkowych ( ok 300 ml)
✔4 białka
✔8 łyżek cukru
krem
✔1 szkl cukru
✔750 ml mleka
✔6 łyżek mąki
ziemniaczanej
✔1,5 łyżki mąki pszennej
✔1,5 kostki masła
Sposób przygotowania
Z podanych
składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Rozwałkować
każdą z nich i przełożyć do blaszki ( 25x35cm) wyłożonej papierem, nakłuć
widelcem.
Posmarować powidłami oba placki.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając
po odrobinie szklankę cukru. Pianę podzielić na 2 części - do jednej dodać
orzechy, do drugiej kokos- wyłożyć na
powidła.
Oba placki piec w temp. 180 C ok
20-30 min. Ostudzić.
Szklankę mleka
wymieszać z obiema mąkami i cukrem. Resztę mleka zagotować i wlać do
niego mieszankę- cały czas mieszając aż zgęstnieje masa. Ostudzić i
zmiksować z masłem na gładki krem. Krem nałożyć na placek z kokosem
i przykryć plackiem z orzechami. Schłodzić w lodówce.
Czy do tej bezy nie trzeba dodać mąki?
OdpowiedzUsuńI czy to ciasto ma wyjść ciężkie?
Do bezy nie dodajemy mąki. Co do ciężkości ciasta to raczej normalne ;)
UsuńZa dużo cukru jest w przepisie bo ciasto mega słodkie
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację. Każdy może modyfikować ilość cukru, pod siebie.
UsuńPozdrawiam i Wesołych Świąt 🙂
Super
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznego życzę :)
Usuń