Jarmuż
to warzywo-odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach , którego
wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w
starożytności. Jednak w Polsce wciąż służy bardziej do ozdabiania
półmisków niż do jedzenia. To ogromny błąd, ponieważ jarmuż zapobiega
wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory i choroby serca.
Barwne liście
jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i
fioletowobrązowe) są skarbnicą białka, błonnika, witamin – przede
wszystkim C i K, a także soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu,
oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza,który ma silne działanie antynowotworowe.
Sulforafan może
uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Jednak, aby
jarmuż zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych właściwości,
powinien być gotowany podobnie jak brokuły, czyli na parze przez
maksimum 3-4 minuty. W przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne
działanie. Zwiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) –
przeciwutleniacze, które również hamują szkodliwe procesy oksydacyjne, a
co za tym idzie – mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
Dowiedziono, że spożycie karotenoidów może obniżyć występowanie takich
nowotworów, jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.
Warto wiedzieć, że kolor nadawany przez karotenoidy (czyli żółty,
pomarańczowy lub czerwony) w jarmużu jest maskowany chlorofilem –
zielonym barwnikiem, który również ma działanie przeciwutleniające i
wspomaga procesy oczyszczania organizmu – tworzy silne połączenia z
częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami
rakotwórczymi), dzięki czemu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera
do tkanek organizmu.
Jarmuż jest
także skarbnicą innej antynowotworowej substancji – witaminy K, która
również hamuje rozwój niektórych nowotworów, m.in. piersi, jajnika,
okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby. Jak przekonują specjaliści z
Instytutu Żywności i Żywienia, jej niedobór może być przyczyną
zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów.
Jak wybrać najlepsze listki
Sezon na to warzywo zaczyna się jesienią i trwa prawie przez całą zimę.
Należy wybierać taki , który ma ciemnozielone , jędrne, kruche liście , bez plam i uszkodzeń.
|
Jarmuż- samo zdrowie
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz