Francja ma swój koniak, Szkocja whisky, a
Polska słynie z nalewek. Często Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności. Jałowcówka jest dobra na przeziębienie, nalewka czosnkowa obniża
poziom cholesterolu.
Aloes (liście)- pomaga przy
zaparciach i nadkwasocie, łagodzi stany zapalne, pobudza procesy odpornościowe
i ogólnie wzmacnia
Arcydzięgiel (korzeń) – mobilizuje układ
odpornościowy, łagodzi dolegliwości żołądkowe, uspokaja i pomaga w bezsenności
Aronia (owoce) – poprawia odporność,
pomaga w infekcjach górnych dróg oddechowych
Brzoza (młode pączki liści) – łagodzi bóle
reumatyczne, poprawia przemianę materii, oczyszcza krew
Czarna porzeczka (pierwsze listki zerwane z
koniuszkami pędów)-
łagodzi dolegliwości jelitowe, działa przeciwzapalnie i moczopędnie
Głóg (owoce) – poprawia krążenie i łagodnie obniża
ciśnienie, pomaga przy bezsenności (stosować tylko po konsultacji z lekarzem!)
Malina (owoce) – pomaga przy
przeziębieniu, działa napotnie, przeciwgorączkowo
Piołun (liście) – zwiększa apetyt,
pomaga w trawieniu tłuszczu, jest skutecznym środkiem przeciwrobaczym (ze
względu na zawartość tujonu – substancji, która działa toksycznie na ośrodkowy
układ nerwowy – przyjmować nie więcej niż 3-5 razy)
To tylko niektóre dobroczynne właściwości
prastarych polskich nalewek. Nalewka to połączenie alkoholu i owoców
-to roślinny wyciąg alkoholowy,
który łączy działanie alkoholu z leczniczym działaniem owoców i ziół.
Rośliny zawierają mnóstwo substancji o
właściwościach leczniczych, a zalanie ich alkoholem powoduje, że te
czynne związki zostają wyodrębnione, rozpuszczone i prawie w całości wydobyte.
Przechodzą one do alkoholu i tam są znakomicie konserwowane, więc mimo upływu
czasu nie tracą na sile. Ten czas jest wręcz niezbędny w pierwszym etapie
tworzenia nalewki.
Obowiązuje też zasada: im silniej działa
roślina – dotyczy to głównie ziół – tym mniej jej potrzeba. Chodzi o to, by
stężenie aktywnych związków nie było za duże, bo wtedy nalewka zamiast pomóc,
zaszkodzi.
Bezpieczna jest proporcja: 1 część ziół na 10
części spirytusu 70%.
Istotna jest też moc alkoholu, którym zalewamy
owoce.
Do przygotowania słodkiej nalewki nadaje się
spirytus o mocy 70% a do wytrawnej najwyżej 60%
W pierwszym etapie, kiedy nalewka jeszcze
„pracuje”, powinna stać w dość ciepłym miejscu, ale nie na słońcu. Potem lepiej
trzymać ją w chłodzie. Musi być szczelnie zamknięta, by nie ulatywały z niej
substancje eteryczne. Nalewka idealna ma nie tylko intensywny smak i aromat.
Jest też absolutnie przezroczysta.
Przygotowując nalewki lecznicze, dokładnie
trzymajmy się przepisu. Związki chemiczne zawarte w owocach i ziołach mają
niekiedy bardzo silne działanie, więc nie eksperymentujmy!
Nalewki zawierają dużo aktywnych substancji i
są sporządzone na alkoholu. Dlatego nie mogą ich pić dzieci, kobiety w ciąży i
karmiące. Nie są też wskazane w ostrych stanach chorobowych i gdy stale
zażywasz jakieś leki. Wtedy trzeba poradzić się lekarza. I pamiętaj, że
osiągniesz efekt leczniczy, pijąc jeden mały kieliszek dziennie. Więcej może
zaszkodzić!
NALEWKA Z KALINY
Nalewka z kaliny
działa rozkurczająco na mięśnie macicy i łagodzi ból miesiączkowy,
dlatego kalina koralowa nazywana bywa lekarstwem kobiecym. Kalinowe przetwory
alkoholowe i wodne wpływają też korzystnie na
naczynia krwionośne, wzmacniając je i uszczelniając.Owoce kaliny
zawierają m.in. fitosterole, które obniżają
poziom cholesterolu, i saponiny (w większych ilościach trujące) o
działaniu przeciwbakteryjnym, żółciopędnym i
moczopędnym. By pozbawić owoce goryczki, trzeba je przemrozić.
Składniki
2 szkl.
owoców kaliny
0,5 l
spirytusu 96 proc.
0,5 l wódki
0,5 l miodu
Sposób przygotowania
Owoce opłukać, dobrze osączyć,
zalać alkoholem.
Postawić w ciepłym, ciemnym miejscu. Po 2 tygodniach zlać alkohol. Owoce
wycisnąć, do soku dodać płynny miód (chwilę podgrzewać go w kąpieli wodnej).
Połączyć z alkoholem i odstawić na tydzień. Przefiltrować kilka razy, rozlać do
butelek. Nalewka powinna dojrzewać ok. pół roku.
NALEWKA Z CZARNEGO BZU
leczy przeziębienie – ma właściwości napotne, działa
przeciwgorączkowo
i wykrztuśnie. Łagodzi też ból i przeczyszcza.
Składniki
1 kg owoców czarnego
bzu
1 l spirytusu 96 proc.
0,5 l wody
25 dag cukru
Sposób przygotowania
Owoce opłukać na sicie, dobrze
osączyć, wsypać do słoja, zalać alkoholem. Postawić w ciepłym, ciemnym
miejscu. Po miesiącu przefiltrować. Z wody i cukru ugotować syrop, przestudzić
i połączyć z alkoholem. Po tygodniu przefiltrować, zlać do butelek, szczelnie
zakręcić i odstawić w ciemne, średnio chłodne miejsce. Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.
NALEWKA Z TARNINY- TARNINIÓWKA
Tarnina jest rośliną nieco już zapomnianą,
dawniej jednak często wykorzystywana była w leczeniu
biegunki, krwotoków wewnętrznych i nieżytów żołądka Zawiera m.in.
garbniki, przeciwutleniacze, witaminę C i prowitaminę A. Działa przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo.
Uwaga: pestki zawierają sporo cyjanowodoru (od
3 do 6 proc.). Nie wolno ich ani rozgryzać, ani połykać. Na nalewkę najlepiej
zbierać owoce po pierwszych przymrozkach (lub włożyć na dobę do zamrażarki).
Składniki
1 kg owoców
tarniny
0,5 l
spirytusu 96 proc.
0,5 l wódki
40 proc.
szklanka
cukru
Sposób przygotowania
Owoce opłukać, osączyć, zalać
alkoholem.
Trzymać przez miesiąc w ciepłym, ciemnym miejscu, co
2–3 dni wstrząsając. Zlać alkohol, wstawić do lodówki. Owoce zasypać cukrem,
przechowywać w cieple, aż utworzy się syrop.
NALEWKA CZOSNKOWA
pomaga utrzymać
dobry poziom cholesterolu
1/2 kg
czosnku -obrać i posiekać
zalać 0,5 l
spirytusu 95 %.
Odstawić na
tydzień, codziennie wstrząsnąć.
Przecedzić
przez filtr do kawy.
Zażywać po
10 kropli z wodą.
NALEWKA ALOESOWA
wzmacnia układ
odpornościowy
Duże liście z 3 letniego aloesu
obrać i rozdrobnić blenderem.
Do każdej szklanki soku dodać
szklankę czerwonego wina i 200g miodu. Odstawić na 10 dni. Pić codziennie
wieczorem po 25 g nalewki ( mały kieliszek)
NALEWKA Z ARONII
Chroni serce i
układ krążenia.
1kg owoców umyć i wysuszyć.
Zmiażdżyć aronię i zasypać 1/2 kg cukru. Zalać szkl 40% wódki i 1 l. wody. Odstawić w
ciemne miejsce na miesiąc. Przecedzić przez gazę . Pić 20 kropli nalewki na
noc.
NALEWKA SOSNOWA I
stosować w
nieżytach dróg oddechowych, bólach gardła, anginie, zapaleniu oskrzeli i jamy
ustnej ,przewlekłym kaszlu ale także pomocniczo w zapaleniu pęcherzyka
żółciowego, w stanach zapalnych dróg moczowych, zaburzeniach materii,
osłabieniu i wyczerpaniu nerwowym.mają właściwości wykrztuśne,
antyseptyczne, moczopędne, napotne i witaminizujące
1 litr
świeżo ściętych, młodych pędów sosny umieścić w 5 litrowym słoju i
zasypać 1 kg cukru. Postawić w dobrze nasłonecznionym
miejscu do czasu rozpuszczenia się całego cukru. Zlać uzyskany syrop i zmieszać go z 1 litrem
przegotowanej, gorącej wody a następnie dodać 2 litry spirytusu 96%
i odstawić na okres 4 dni. Po upływie tego
czasu nalewkę zlać i przefiltrować przez gazę lub bibułę filtracyjną,
rozlać do ciemnych butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić do
leżakowania na okres minimum 6 miesięcy.
Stosować pół kieliszeczka nalewki
2-3 razy dziennie w czasie choroby i złego samopoczucia
NALEWKA SOSNOWA II
Garść młodych pędów sosny zalać w
słoju 1/2 litrem spirytusu i odstawić na okres 2 tygodni w
ciepłe miejsce. Po tym okresie nalewkę zlać, a pędy zalać szklanką
przegotowanej ciepłej wody i szklanką jasnego miodu,dodać skórkę /bez białego
miąższu/ i sok z 1 cytryny i ponownie odstawić na 2 tygodnie od czasu do
czasu mieszając. Po tym czasie połączyć oba płyny nalewki przefiltrować, rozlać
do ciemnych butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić do leżakowania w chłodne
miejsce na minimum 1 miesiąc. Nalewkę można wzbogacić , dodając laskę wanilii,
kilka ziaren pieprzu lub innych ulubionych przypraw.
KLASZTORNA NALEWKA SOSNOWA
Cztery garście pędów sosnowych
rozłożyć cienką warstwą np.. na papierze na 2-3 dni, aby powiędły. Potem od
gałązek poodrywać igły, wsypać do słoja i zalać spirytusem tak , aby ten
całkowicie zakrył igły. Zamknąć szczelnie słój i odstawić na tydzień w
ciemne i chłodne miejsce. Następnie zlać i przefiltrować nalewkę ,wlać do
ciemnych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić do leżakowania na okres
minimum 6 miesięcy.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz