Strony

10 Pomysłów Na:

Warto wiedzieć

Zdrowe nalewki

Francja ma swój koniak, Szkocja whisky, a Polska słynie z nalewek. Często  Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności
Jałowcówka jest dobra na przeziębienie, 
 nalewka czosnkowa obniża poziom cholesterolu.
Aloes (liście)- pomaga przy zaparciach i nadkwasocie, łagodzi stany zapalne, pobudza procesy odpornościowe i ogólnie wzmacnia
Arcydzięgiel (korzeń) – mobilizuje układ odpornościowy, łagodzi dolegliwości żołądkowe, uspokaja i pomaga w bezsenności
Aronia (owoce) – poprawia odporność, pomaga w infekcjach górnych dróg oddechowych
Brzoza (młode pączki liści) – łagodzi bóle reumatyczne, poprawia przemianę materii, oczyszcza krew
Czarna porzeczka (pierwsze listki zerwane z koniuszkami pędów)- łagodzi dolegliwości jelitowe, działa przeciwzapalnie i moczopędnie
Głóg (owoce) – poprawia krążenie i łagodnie obniża ciśnienie, pomaga przy bezsenności (stosować tylko po konsultacji z lekarzem!)
Malina (owoce) – pomaga przy przeziębieniu, działa napotnie, przeciwgorączkowo
Piołun (liście) – zwiększa apetyt, pomaga w trawieniu tłuszczu, jest skutecznym środkiem przeciwrobaczym (ze względu na zawartość tujonu – substancji, która działa toksycznie na ośrodkowy układ nerwowy – przyjmować nie więcej niż 3-5 razy)
  To tylko niektóre dobroczynne właściwości prastarych polskich nalewek. 
 
Nalewka to połączenie alkoholu i owoców
-to roślinny wyciąg alkoholowy, który łączy działanie alkoholu z leczniczym działaniem owoców i ziół.
Rośliny zawierają mnóstwo substancji o właściwościach leczniczych, a zalanie ich  alkoholem powoduje, że te czynne związki zostają wyodrębnione, rozpuszczone i prawie w całości wydobyte. Przechodzą one do alkoholu i tam są znakomicie konserwowane, więc mimo upływu czasu nie tracą na sile. Ten czas jest wręcz niezbędny w pierwszym etapie tworzenia nalewki.
Obowiązuje też zasada: im silniej działa roślina – dotyczy to głównie ziół – tym mniej jej potrzeba. Chodzi o to, by stężenie aktywnych związków nie było za duże, bo wtedy nalewka zamiast pomóc, zaszkodzi.
Bezpieczna jest proporcja: 1 część ziół na 10 części spirytusu 70%.
Istotna jest też moc alkoholu, którym zalewamy owoce.
Do przygotowania słodkiej nalewki nadaje się spirytus o mocy 70% a do wytrawnej najwyżej 60%
W pierwszym etapie, kiedy nalewka jeszcze „pracuje”, powinna stać w dość ciepłym miejscu, ale nie na słońcu. Potem lepiej trzymać ją w chłodzie. Musi być szczelnie zamknięta, by nie ulatywały z niej substancje eteryczne. Nalewka idealna ma nie tylko intensywny smak i aromat. Jest też absolutnie przezroczysta.
Przygotowując nalewki lecznicze, dokładnie trzymajmy się przepisu. Związki chemiczne zawarte w owocach i ziołach mają niekiedy bardzo silne działanie, więc nie eksperymentujmy!
Nalewki zawierają dużo aktywnych substancji i są sporządzone na alkoholu. Dlatego nie mogą ich pić dzieci, kobiety w ciąży i karmiące. Nie są też wskazane w ostrych stanach chorobowych i gdy stale zażywasz jakieś leki. Wtedy trzeba poradzić się lekarza. I pamiętaj, że osiągniesz efekt leczniczy, pijąc jeden mały kieliszek dziennie. Więcej może zaszkodzić!
 
NALEWKA Z KALINY
Nalewka z kaliny działa rozkurczająco na mięśnie macicy i łagodzi ból miesiączkowy, dlatego kalina koralowa nazywana bywa lekarstwem kobiecym. Kalinowe przetwory alkoholowe i wodne wpływają też korzystnie na naczynia krwionośne, wzmacniając je i uszczelniając.Owoce kaliny zawierają m.in. fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu, i saponiny (w większych ilościach trujące) o działaniu przeciwbakteryjnym, żółciopędnym i moczopędnym. By pozbawić owoce goryczki, trzeba je przemrozić.
Składniki
2 szkl. owoców kaliny
0,5 l spirytusu 96 proc.
0,5 l wódki
0,5 l miodu
 Sposób przygotowania
Owoce opłukać, dobrze osączyć, zalać alkoholem. Postawić w ciepłym, ciemnym miejscu. Po 2 tygodniach zlać alkohol. Owoce wycisnąć, do soku dodać płynny miód (chwilę podgrzewać go w kąpieli wodnej). Połączyć z alkoholem i odstawić na tydzień. Przefiltrować kilka razy, rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać ok. pół roku.
 
NALEWKA Z CZARNEGO BZU
  leczy przeziębienie – ma właściwości napotne, działa
przeciwgorączkowo i wykrztuśnie.  Łagodzi też ból i przeczyszcza.
Składniki
1 kg owoców czarnego bzu
1 l spirytusu 96 proc.
0,5 l wody
25 dag cukru
Sposób przygotowania
Owoce opłukać na sicie, dobrze osączyć, wsypać do słoja, zalać alkoholem. Postawić  w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltrować. Z wody i cukru ugotować syrop, przestudzić i połączyć z alkoholem. Po tygodniu przefiltrować, zlać do butelek, szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne, średnio chłodne miejsce. Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.
 
NALEWKA Z TARNINY- TARNINIÓWKA
Tarnina jest rośliną nieco już zapomnianą, dawniej jednak często wykorzystywana była w leczeniu biegunki, krwotoków wewnętrznych i nieżytów żołądka Zawiera m.in. garbniki, przeciwutleniacze, witaminę C i prowitaminę A. Działa przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo.
Uwaga: pestki zawierają sporo cyjanowodoru (od 3 do 6 proc.). Nie wolno ich ani rozgryzać, ani połykać. Na nalewkę najlepiej zbierać owoce po pierwszych przymrozkach (lub włożyć na dobę do zamrażarki).
Składniki
1 kg owoców tarniny
0,5 l spirytusu 96 proc.
0,5 l wódki 40 proc.
szklanka cukru
Sposób przygotowania
Owoce opłukać, osączyć, zalać alkoholem. Trzymać przez miesiąc w ciepłym, ciemnym miejscu, co 2–3 dni wstrząsając. Zlać alkohol, wstawić do lodówki. Owoce zasypać cukrem, przechowywać w cieple, aż utworzy się syrop.
 
NALEWKA CZOSNKOWA
pomaga utrzymać dobry poziom cholesterolu
1/2 kg czosnku -obrać i posiekać
zalać 0,5 l spirytusu 95 %.
Odstawić na tydzień, codziennie wstrząsnąć.
Przecedzić przez filtr do kawy.
Zażywać po 10 kropli z wodą.

NALEWKA ALOESOWA
wzmacnia układ odpornościowy
Duże liście z 3 letniego aloesu obrać i rozdrobnić blenderem.
Do każdej szklanki soku dodać szklankę czerwonego wina i 200g miodu. Odstawić na 10 dni. Pić codziennie wieczorem po 25 g nalewki ( mały kieliszek)

NALEWKA Z ARONII
Chroni serce i układ krążenia.
1kg owoców umyć i wysuszyć. Zmiażdżyć aronię i zasypać 1/2 kg cukru. Zalać szkl 40% wódki i 1 l. wody. Odstawić w ciemne miejsce na miesiąc. Przecedzić przez gazę . Pić 20 kropli nalewki na noc.

NALEWKA SOSNOWA I
stosować w nieżytach dróg oddechowych, bólach gardła, anginie, zapaleniu oskrzeli i jamy ustnej ,przewlekłym kaszlu ale także pomocniczo w zapaleniu pęcherzyka żółciowego, w stanach zapalnych dróg moczowych, zaburzeniach materii, osłabieniu i wyczerpaniu nerwowym.mają właściwości  wykrztuśne, antyseptyczne, moczopędne, napotne i  witaminizujące
1 litr świeżo  ściętych, młodych pędów sosny umieścić w 5 litrowym słoju i zasypać  1 kg cukru. Postawić w dobrze nasłonecznionym miejscu  do czasu rozpuszczenia się całego cukru. Zlać uzyskany syrop i  zmieszać go z 1 litrem przegotowanej, gorącej wody a następnie dodać 2 litry spirytusu  96% i odstawić na okres 4 dni. Po upływie tego czasu nalewkę zlać i przefiltrować  przez gazę lub bibułę filtracyjną, rozlać do ciemnych butelek i szczelnie zakorkować.  Odstawić do leżakowania na okres minimum 6 miesięcy.
Stosować pół kieliszeczka nalewki 2-3 razy dziennie w czasie choroby i złego samopoczucia
 NALEWKA SOSNOWA II
Garść młodych  pędów sosny zalać w słoju  1/2  litrem spirytusu i odstawić na okres 2 tygodni w ciepłe miejsce. Po tym okresie nalewkę zlać, a pędy zalać szklanką przegotowanej ciepłej wody i szklanką jasnego miodu,dodać skórkę /bez białego miąższu/ i sok z 1 cytryny i ponownie odstawić na 2 tygodnie od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie połączyć oba płyny nalewki przefiltrować, rozlać do ciemnych butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić do leżakowania w chłodne miejsce na minimum 1 miesiąc. Nalewkę można wzbogacić , dodając laskę wanilii, kilka ziaren pieprzu lub innych ulubionych przypraw. 
 KLASZTORNA NALEWKA SOSNOWA
Cztery garście pędów sosnowych rozłożyć cienką warstwą np.. na papierze na 2-3 dni, aby powiędły. Potem od gałązek poodrywać igły, wsypać do słoja i zalać spirytusem tak , aby ten całkowicie zakrył igły. Zamknąć  szczelnie słój i odstawić na tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Następnie zlać i przefiltrować nalewkę ,wlać do ciemnych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić do leżakowania na okres minimum 6 miesięcy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz