Orzechy
włoskie, często określane jako ”żywność mózgu ”-
zawierają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są
bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę
E), co korzystnie wpływa na zdrowie. Są również źródłem steroli
roślinnych, ale głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych, które obniżają stężenie złego cholesterolu LDL. Są bardzo dobrym źródłem manganu, miedzi oraz minerałów, które są
odpowiedzialne za antyoksydacyjną obronę organizmu. Pomagają zapobiegać
wysokiemu ciśnieniu krwi. Kwas elagowy –przeciwutleniacz w nich zawarty
wspiera układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Orzech ma
łagodne działanie przeczyszczające, co jest korzystne w przypadku zaparć.
Zawiera witaminy i składniki mineralne, które są doskonałym budulcem
mięśni i innych tkanek. Jak je wykorzystać ?- mała ściąga poniżej 1. Panierka wystarczy posiekać orzechy drobno i panierować swoje ulubione sery( camembert) lub kotleciki. 2. Mąka do wypieków Obrane
i podprażone orzeszki wsypać do miksera( blendera) i zmielić. Aby
zachowały aromat najlepiej zmielić je świeżo przed pieczeniem. 3.Masło orzechowe Wystarczy zmielić orzecchy w mikserze ,dodać trochę miodu, odrobinę soli i gotowe. 4. Pyszne rogaliki z nadzieniem orzechowym a przepis TU-ROGALIKI 5. Chleb z kawałkami orzechów Do klasycznego przepisu na chleb, dorzucić kawałki orzechów, wzbogacą smak. 6.Sałatkę z orzechami i mango tylko kilka składników a niepowtarzalny smak. łapcie przepis TU-SAŁATKA 7. Ciasto orzechowe TU-CIASTO 8.Piękny wieniec świąteczny do wykonania potrzebna obręcz ze styropianu, orzechy i klej na gorąco 9. Leczniczą nalewkę TU-NALEWKA - ale muszą być jeszcze zielone 10 niedojrzałych zielonych orzechów pokroić w ćwiartki, wrzucić do słoja i zasypać 1/2 szkl. cukru. Po 2 tygodniach zalać 1/2 l. wódki. Odczekać 4 tygodnie( w ciemnym miejscu słój) , odcedzić. 10.Do podjadania na surowo |
Orzechy włoskie
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz