Płatki
to przede wszystkim cenne źródło błonnika oraz węglowodanów. Posiadają
w swoim składzie także witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk,
żelazo. Dodając do nich owoce oraz mleko wzbogacamy posiłek w
składniki mineralne, białko, wapń czy witaminy rozpuszczalne w wodzie
oraz tłuszczach (B2, A, D)
1. Chrupiąca panierka:
Rozkruszyć
płatki wałkiem. Kotleta, rybę , warzywa ( produkt do panierki) zanurzyć
w roztrzepanym jajku, a potem w pokruszonych płatkach i usmażyć.
Panierka będzie chrupiąca i smaczna.
2. Spód do sernika na zimno:
Pokruszone płatki wymieszaj z masłem i miodem, rozsmaruj na spodzie.
3.Dekoracja deseru:
Mus owocowy, kisiel , budyń zamiast orzechami możesz posypać pokruszonymi płatkami.
4. Dodatek do sałatki:
Sałatka
z tuńczykiem, kukurydzą lub zieloną sałatą zyska oryginalny smak ,jeśli
posypiemy je płatkami kukurydzianym zarówno całe jak i pokruszone.
5. Posypka na ciasto :
Na ciasto z owocami można dodać płatki kukurydziane, wtedy gdy wierzch ciasta jest jeszcze ciepły- lepiej przylgną.
6. Posypka na zupy krem:
Zupa
posypana tuż przed podaniem płatkami , to prawdziwy kąsek dla
miłośników tradycyjnych smaków w nowej pysznej odsłonie. Doskonale
zastępują grzanki.
7.W mlecznej czekoladzie:
Rozpuścić
tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i wymieszać ze szklanką płatków.
Nałożyć łyżką na blachę wyłożona papierem, wstawić do lodówki i poczekać
aż czekolada zastygnie.
8. Pikantne placki:
1/2
szkl. wody połączyć z 1/2 szkl. mąki pszennej, wymieszać na jednolita
masę, dodać 3 szkl. płatków i 3 jajka. Dodać do masy 20 dag drobno
pokrojonego salami pikantnego, cebule posiekaną lub szczypiorek.
Doprawić solą i pieprzem i smażyć placki na oleju. Podawać ze startym
żółtym serem i keczupem.
9. Chleb:
Do tradycyjnego przepisu na chlebek można dodać 50 g płatków i wymieszać składniki.
10.Ciasteczka FIT:
Płatki
owsiane wymieszać ze szklanką płatków kukurydzianych, sezamem,
żurawiną, rozpuścić masło z miodem i wsypać wszystkie suche składniki,
wymieszać, przełożyć do formy i piec w 170 stopniach ok 20 min, ostudzić
i schłodzić w lodówce ok 30 min. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz