Nie
wiesz ile gram mąki mieści się w szklance? Nie masz wagi kuchennej, a
chcesz upiec placek? Spokojnie, tutaj znajdziesz tabelki z
przelicznikami najważniejszych produktów kulinarnych!
Płyny
Przeliczanie mililitrów na szklanki jest dość proste (UWAGA: zakładamy że 1 szklanka ma 250 ml!
Mililitry
|
Szklanki
|
250 ml
|
1 szkl.
|
180 ml
|
3/4 szkl.
|
150 ml
|
2/3 szkl.
|
120 ml
|
1/2 szkl.
|
75 ml
|
1/3 szkl.
|
60 ml
|
1/4 szkl.
|
30 ml
|
1/8 szkl.
|
15 ml
|
1 łyżka
|
Łyżki małe, większe i największe
Zastanawia Cię jaka jest różnica pomiędzy łyżeczką deserową, zwykłą
łyżką do zupy i łyżeczką do herbaty? Ile która mieści mililitrów? I jak
to przeliczyć?
1 łyżeczka |
5 ml |
2 łyżeczki |
10 ml |
1 łyżka |
15 ml |
2 łyżki |
30 ml |
3 łyżki |
45 ml |
4 łyżki |
60 ml |
5 łyżek |
75 ml |
6 łyżek |
90 ml |
7 łyżek |
105 ml |
1 łyżeczka deserowa = 2 łyżeczki
3 łyżeczki = 1 łyżka
Mąka pszenna i cukier puder
Szklanki
|
Gramy
|
1/8 szkl. |
15 g |
1/4 szkl. |
30 g |
1/3 szkl. |
40 g |
1/2 szkl. |
65 g |
2/3 szkl. |
85 g |
3/4 szkl. |
95 g |
1 szkl. |
125 g |
Cukier kryształ
Szklanki
|
Gramy
|
1/8 szkl. |
25 g |
1/4 szkl. |
50 g |
1/3 szkl. |
70 g |
1/2 szkl. |
100 g |
2/3 szkl. |
135 g |
3/4 szkl. |
150 g |
1 szkl. |
200 g |
Brązowy cukier
Szklanki
|
Gramy
|
1/8 szkl. |
25 g |
1/4 szkl. |
55 g |
1/3 szkl. |
75 g |
1/2 szkl. |
110 g |
2/3 szkl. |
150 g |
3/4 szkl. |
170 g |
1 szkl. |
220 g |
Masło i margaryna
Szklanki
|
Gramy
|
1/8 szkl. |
25 g |
1/4 szkl. |
60 g |
1/3 szkl. |
75 g |
1/2 szkl. |
110 g |
2/3 szkl. |
150 g |
3/4 szkl. |
180 g |
1 szkl. |
225 g |
1 szkl. groszków czekoladowych = 150 g
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich = 125 g
1 szkl.połówek orzechów włoskich = 100 g
Bułka tarta
Cukier
Cukier puder
Kakao gorzkie
Kasza manna
Kasza kuskus
Mak suchy
Mąka pszenna (zwykła, jasna, typ 550)
Mąka pszenna chlebowa (typ 750)
Mąka pszenna razowa (typ 2000)
Mąka żytnia chlebowa (typ 720)
Mąka żytnia razowa (typ 2000)
Mąka orkiszowa razowa (typ 2000)
Mąka ziemniaczana
Mleko
Otręby pszenne
Proszek do pieczenia
Rodzynki
Ryż suchy
Ser żółty typu cheddar ( starty)
Ser parmezan (starty)
Soczewica
Sól
Śmietana 30% do ubijania
Śmietana 18%
Wino
Wiórki kokosowe
Żelatyna
Inne miary
drożdże:5 g drożdży suszonych = 10 g drożdży świeżych,
przy zamianie drożdży suszonych na świeże trzeba suszone razy dwa
zakwas: 60 g zakwasu to 3 łyżki lub 2 mocno kopiaste
masło: kostka masła zazwyczaj ma 200 g, margaryny 250 g, a masło osełka 300 g |
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuń