wtorek, 2 lipca 2024

CUKINIA z Kurkumą i Curry- słoiki


Cukinia pyszna, zdrowa, lekkostrawna, ma wiele cennych składników odżywczych i witamin. Nieco mdła, dlatego warto dobrze ją doprawić i tu z pomocą przychodzi curry i kurkuma:)  Zamarynowanie jej do słoików to świetny sposób na przedłużenie lata, i wykorzystanie tego pysznego warzywa- a w tym roku cukinia pięknie obrodziła.

Składniki
1 kg  młodej cukinii u mnie zielona, ale mogą być różne
1/2 szkl. octu 10%
1/2 szkl. cukru
3 szkl. wody
1/2 łyżki curry
1/2 łyżki kurkumy
1/2 łyżki soli
pieprz ziarnisty
( po 5 kulek na słoik)
czosnek 
( po 1 średnim ząbku na słoik) 
Sposób przygotowania
Cukinie umyć , odciąć końcówki- jeśli są duże to wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w 1 cm  plasterki  lub słupki.
Do słoików wrzucić pieprz i czosnek , ciasno ułożyć cukinię i zalać  gorącą zalewą- warzywa muszą być przykryte.
Zalewa: zagotować wodę z solą, cukrem , curry, kurkumą  i octem. Gotować 3 minuty.
 Pasteryzować 10-15 minut.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz