Cukinia
pyszna, zdrowa, lekkostrawna, ma wiele cennych składników odżywczych i
witamin. Nieco mdła, dlatego warto dobrze ją doprawić i tu z pomocą
przychodzi curry i kurkuma:) Zamarynowanie
jej do słoików to świetny sposób na przedłużenie lata, i wykorzystanie
tego pysznego warzywa- a w tym roku cukinia pięknie obrodziła.
Składniki
✔1 kg młodej cukinii u mnie zielona, ale mogą być różne
✔1/2 szkl. octu 10%
✔1/2 szkl. cukru
✔3 szkl. wody
✔1/2 łyżki curry
✔1/2 łyżki kurkumy
✔1/2 łyżki soli
✔pieprz ziarnisty
( po 5 kulek na słoik)
✔czosnek
( po 1 średnim ząbku na słoik)
Sposób przygotowania
Cukinie umyć , odciąć końcówki- jeśli są duże to wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w 1 cm plasterki lub słupki.
Do słoików wrzucić pieprz i czosnek , ciasno ułożyć cukinię i zalać gorącą zalewą- warzywa muszą być przykryte.
Zalewa: zagotować wodę z solą, cukrem , curry, kurkumą i octem. Gotować 3 minuty.
Pasteryzować 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz