wtorek, 12 lipca 2022

WĄTRÓBKA z JABŁKIEM i CEBULĄ- drobiowa

Są zwolennicy jak i przeciwnicy jedzenia wątróbki. Wystarczy przygotować ją tak by była „zjadliwa” czyli wyciąć  starannie wszystkie niedoskonałości , dobrze doprawić i przygotować by nie była zbyt sucha. Z punktu zdrowego odżywiania, powinniśmy raz na jakiś czas się nią uraczyć, gdyż zawiera dużo łatwo przyswajalnego żelaza co nie jest bez znaczenia, gdy ktoś zmaga się z anemią.
Ciekawostka :wątróbka zawiera więcej witaminy C niż jabłko.
zalety:
Doskonałe źródło białka wysokiej jakości
Naturalne skoncentrowane źródło witaminy A
Zawiera wszystkie witaminy z grupy B, w szczególności witaminę B12
Jest jednym z  najlepszych źródeł kwasu foliowego
Źródło potrzebnego żelaza
Zawiera pierwiastki śladowe, takie jak miedź, cynk, chrom; jest najlepszym źródłem miedzi
zawiera koenzym Q10 – odżywczy składnik, który jest szczególnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego
Składniki
500 g drobiowej wątróbki
1 duże jabłko najlepiej kwaskowe
papryka wędzona w proszku
1 łyżka cukru brązowego
olej/oliwa
1 cebula
mąka
sól
Sposób przygotowania
Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć, obtoczyć w mące. Na rozgrzany olej, wsypać cukier, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz jabłko. Zezłocić. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć wątróbki z obu stron. Dodać cebulę z jabłkami, doprawić papryką .

3 komentarze:

  1. Czemu to jest z etykietą bezmięsne? Fuj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to są podroby a nie mięso.
      Drogi Anonimowy- Fuj możesz napisać dopiero wtedy gdy spróbowałeś i Ci nie smakowało. Takie komentarze też wtedy cenię. Pozdrawiam 🙂

      Usuń