Są zwolennicy jak i
przeciwnicy jedzenia wątróbki. Wystarczy przygotować ją tak by była „zjadliwa”
czyli wyciąć starannie wszystkie niedoskonałości , dobrze doprawić i
przygotować by nie była zbyt sucha. Z punktu zdrowego odżywiania, powinniśmy
raz na jakiś czas się nią uraczyć, gdyż zawiera dużo łatwo przyswajalnego
żelaza co nie jest bez znaczenia, gdy ktoś zmaga się z anemią.
Ciekawostka :wątróbka zawiera więcej witaminy C niż jabłko.
zalety:
Doskonałe źródło
białka wysokiej jakości
Naturalne
skoncentrowane źródło witaminy A
Zawiera
wszystkie witaminy z grupy B, w szczególności witaminę B12
Jest jednym
z najlepszych źródeł kwasu foliowego
Źródło
potrzebnego żelaza
Zawiera
pierwiastki śladowe, takie jak miedź, cynk, chrom; jest najlepszym źródłem
miedzi
zawiera
koenzym Q10 – odżywczy składnik, który jest szczególnie ważny dla
prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego
Składniki
✔500 g
drobiowej wątróbki
✔1 duże
jabłko najlepiej kwaskowe
✔papryka
wędzona w proszku
✔1 łyżka
cukru brązowego
✔olej/oliwa
✔1 cebula
✔mąka
✔sól
Sposób przygotowania
Wątróbkę
umyć, oczyścić, osuszyć, obtoczyć w mące. Na rozgrzany olej, wsypać cukier,
dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz jabłko. Zezłocić. Przełożyć na talerz. Na
tej samej patelni podsmażyć wątróbki z obu stron. Dodać cebulę z jabłkami,
doprawić papryką .
Dziękuję bardzo. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCzemu to jest z etykietą bezmięsne? Fuj
OdpowiedzUsuńBo to są podroby a nie mięso.
UsuńDrogi Anonimowy- Fuj możesz napisać dopiero wtedy gdy spróbowałeś i Ci nie smakowało. Takie komentarze też wtedy cenię. Pozdrawiam 🙂