Szpinak to zapowiedź, że w naszej kuchni za chwilę zagości coś eleganckiego o wyszukanym smaku coś baaardzo pysznego! Świeży zawiera bardzo duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Ma do tego w swoim składzie sporo witamin (A, C, E, wit. z grupy B) i soli mineralnych (sód, magnez, potas, cynk, fluor, fosfor), a zwłaszcza chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze – luteina i beta-karoten.
Pyszne i bardzo
uniwersalne poduszeczki- można je nadziać czym tylko chcemy – mięsem, łososiem,
warzywami, kapustą kiszoną, owocami, budyniem. Są chrupiące, kruche i
delikatnie. Doskonale
sprawdzą się jako przekąska. Można zrobić ich więcej,
ponieważ są dobre również na zimno i po podgrzaniu.
Składniki
✔rolka ciasta francuskiego
✔ ok 200g szpinaku (świeży bądź mrożony)
✔duża cebula
✔3-4 ząbki czosnku
✔1/4 kostki sera feta
✔olej
✔masło
✔żółtko jaja
✔sól, pieprz
Sposób przygotowania
Na patelni na łyżce oleju i masła podsmażyć posiekaną cebulę i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i dusić 7-10
minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę fetę -wymieszać. Całość doprawić
pieprzem i w razie potrzeby solą. Odstawić farsz do wystudzenia.
Ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty (na jedną porcję 2 szt), na środek nakładamy łyżeczkę
nadzienia, zakrywamy kwadratem ciasta z dziurkami ( 3 po skosie)
Poduszeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku do złotego koloru około
15-20 minut w temperaturze 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz