Łosoś, to ryba bogata w witaminy B,A,E,D, oraz minerały: potas, fosfor, selen, wapń,żelazo, magnez, cynk,fluor, jod, niacynę.
Pasta jajeczna posiada sporo błonnika,białka, cukru i wody jak również żelazo, magnez i wapń.
Kolejna propozycja na Pyszne roladki z tortilli
Składniki na nadzienie jajeczne
* 1 tortilla pszenna
*5 dkg sera żółtego
*1 jajko na twardo
*natka pietruszki
* 1 malutki ząbek czosnku
*1 łyżka majonezu
*oliwki czarne
Sposób przygotowania
Ser
zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać posiekane jajka i
pietruszkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wymieszać z
majonezem i oliwkami pokrojonymi na mniejsze kawałki- doprawić solą i pieprzem.
Tortillę
posmarować pastą jajeczną. Zostawić 2 cm wolnego miejsca na jednym
końcu. Zwinąć w ciasny rulon.
Pozostawiony na końcu fragment zmoczyć wodą ( lepiej się zlepią brzegi).
Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Z końców
rolady odkroić po 1 cm i pokroić ją ostrym nożem w skośne 1,5-2cm
kawałki.
Składniki na nadzienie z łososiem
*1 tortilla pszenna
*serek czosnkowy do kanapek * łosoś wędzony w plastrach
*papryka czerwona
*koperek
*serek czosnkowy do kanapek * łosoś wędzony w plastrach
*papryka czerwona
*koperek
Sposób przygotowania:
Tortillę
posmarować serkiem czosnkowym. Zostawić 2 cm wolnego miejsca na jednym
końcu . Plastry łososia ułożyć w kilku miejscach . Paprykę pokroić w cienkie paski i ułożyć na tortilli w jednym
kierunku( wzdłuż), na to pokrojony koperek. Zwinąć w ciasny rulon.
Pozostawiony na końcu fragment zmoczyć wodą ( lepiej się zlepią brzegi).
Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Z końców
rolady odkroić po 1 cm i pokroić ją ostrym nożem w skośne 1,5-2cm
kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz