Kakao zawiera: węglowodany, nasycone kwasy tłuszczowe, kalorie, tłuszcze, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, witaminę B2, błonnik, magnez, fosfor, potas, cynk, sód, witaminę
B3, białka, witaminę B, witaminę E, wielonienasycone kwasy
tłuszczowe, jod, żelazo, witaminę B6, witaminę
B9, selen, witaminę B12, witaminę A, retinol, witaminę
C, wodę.
Kakao ma właściwości energetyczne i pobudzające oraz wspomagające pracę
mózgu. Dwie łyżki naturalnego kakao mają więcej antyoksydantów niż
cztery filiżanki zielonej herbaty, jedna szklanka jagód lub półtorej
filiżanki czerwonego wina.
Składniki
2 szkl. mąki
1szkl. cukru
1jajko
1 łyżka miodu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka
2 łyżki dżemu
1szkl. cukru
1jajko
1 łyżka miodu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka
2 łyżki dżemu
dodatkowo do przełożenia słoiczek powideł śliwkowych, płatki migdałowe
Sposób przygotowania
Wszystko razem wymieszać, przelać na blaszkę- keksówkę wyłożona papierem do pieczenia . Piec w 180 C przez ok godzinę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz